13.05.2008. / 11:55

Autor: Tanja Molvarec

PAKISTAN

Bivši premijer Sharif odlazi iz vlade

Sharif želi da suci, koji su postali središte opozicije Musharrafu, natrag dobiju svoja mjesta i sva prava koja su imali

Ministri jedne od najjačih stranaka u Pakistanu spremni su dati svoje ostavke, a među njima je i bivši premijer Nawaz Sharif koji odlazi iz vlade samo tri mjeseca nakon izbora. Razlog tomu je neslaganje njegove stranke PML-N oko reizbora sudaca otpuštenih od strane predsjednika Perveza Musharrafa. 

Musharraf je otpustio oko 60 sudaca u studenom prošle godine. Sharif želi da suci, koji su postali središte opozicije Musharrafu, natrag dobiju svoja mjesta i sva prava koja su imali jer im najjača stranka, Pakistanska narodna stranka želi ograničiti ta prava. Unatoč odlasku iz vlade Sharif je rekao da će njegova stranka podržati Narodnu stranku. "Nećemo postati dio nikakve urote da bi destabilizirali demokratski proces", rekao je Sharif.

Ministri PML-N stranke trebali bi se sastati s premijerom u Islamabadu i primiti njihove ostavke. Analitičari prognoziraju da bi ovakva situacija mogla dovesti do rastuće nestabilnosti.

Sharif je najavio kandidaturu na nadolazećim predizborima u gradu Rawalpindi. Rekao je kako koalicija dva puta nije uspjela vratiti suce na njihova mjesta, a upravo to bio je jedan od ključnih izbornih obećanja i njegov uvjet za pristupanje koaliciji na nedavnim izborima. Iz stranke PPP najavili su da ne planiraju imati protukandidata Sharifu na izborima u Rawalpindi.


Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika