14.05.2008. / 08:50

Autor: Marko Biočina

Oštra kritika

Nadan Vidošević napao politiku Vlade i Hrvatske narodne banke

Ovim neuobičajno oštrim istupom Nadan Vidošević se svrstao na stranu predsjednika Stjepana Mesića koji je također u više navrata kritizirao Vladinu ekonomsku politiku i predlagao da se počne razmatrati moguća devalvacija kune.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević jučer je u Opatiji oštro kritizirao vladinu i HNB-ovu politiku stabilnog tečaja kune. Tako je nastavljena javna polemika o toj temi koja traje već tjednima. Vidošević je izrazio svoje nezadovoljstvo aktualnom hrvatskom monetarnom i fiskalnom politikom: "Smisao ekonomske politike nije stabilnost, nego to mora biti ekonomski rast i zaposlenost. Ne smije postojati fetiš stabilnosti, jer kad je u politici nešto fetiš to nije dobro. Klanjamo se zlatnom teletu. ali jednom će i tome doći kraj".

Vidošević smatra da je nedopustivo da se tečaj kune formira bez da uzima u obzir paritet kupovne moći, te da se na taj način šteti hrvatskim građanima i tvrtkama. Zbog toga je fiskalnu politiku ocrtao kao populističku i neodgovornu, dok je neizravno kritizirao Vladu zbog njezine investicijske politke, za koju smatra da se temelji na "posuđivanju od drugih da bi se izgradilo ono što nam u ovom trenutku ne treba da bi održali rast".

Ovim neuobičajno oštrim istupom Nadan Vidošević se svrstao na stranu predsjednika Stjepana Mesića koji je također u više navrata kritizirao Vladinu ekonomsku politiku i predlagao da se počne razmatrati moguća devalvacija kune. Njemu je potom oštro odgovorio guverner HNB-a Željko Rohatinski riječima "blago populistima jer je njihovo kraljevstvo nebesko", čime je želio poručiti da jedino populisti mogu u trenucima krize predlagati devalvaciju.

Sada je Vidošević pak zamjerio guverneru što je javno govorio o pripremama HNB-a za mogući slom jer je to poslalo lošu poruku javnosti. "Dronjci se oblače kad se ide trgovati i zaraditi, a kad je teško se oblači najbolja odjeća", rekao je Vidošević.

Mnogi smatraju kako se iza ovog javnog istupa Nadana Vidoševića i oštre kritike aktualne Vladine politike, kriju njegove političke ambicije. Naime, već se dosta dugo u medijima spekulira kako Vidošević razmišlja o tome da se kandidira na slijedećim predsjedničkim izborima, te kako želi osigurati podršku aktualnog predsjednika Mesića.

Vezane vijesti

Hrvatska ima 28% veću prodajnu površinu po stanoviku od zemalja EU

Hrvatska ima 28% veću prodajnu površinu po stanoviku od zemalja EU

U primjeni najnovijih tehnoloških rješenja kao i strukturnoj konsolidaciji ponajviše je napravljeno u trgovini, rekao je Nadan Vidošević, predsjednik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika