14.05.2008. / 15:27

Autor: Tanja Molvarec

DOGOVOR VLADE I UNHCR-A

Tri tisuće Srba izbjeglica dobit će stanove

Potpredsjednik vlade Slobodan Uzelac rekao je da se radi o novosti jer će te osobe dobiti, u dogovoru s državom, građevinski materijal ili državni novac za izgradnju stambene jedinice

Oko tri tisuće izbjeglih Srba bivših nositelja stanarskoga prava dobit će slobodan stan u vlasništvu države ili će im država izgraditi stan na tržištu. Naime, vlada je odlučila u suradnji s Visokim povjereništvom Ujedinjenih naroda za izbjeglice preuzeti obvezu da u "ovoj i idućoj godini po formuli stambenog zbrinjavanja riješi stanje za one ljude koji su podnijeli zahtjev". Potpredsjednik vlade Slobodan Uzelac rekao je da se radi o novosti je će te osobe u dogovoru s državom dobiti građevinski materijal ili državni novac za izgradnju stambene jedinice.

Prema planu, riječ je o oko tri tisuće ljudi, a riješit će se ove godine njih tisuću, a druge dvije tisuće dogodine, rekao je Uzelac novinarima nakon sastanka s šefom UNHCR-a Wilfriedom Buchhornom i dodao da će se prvo raditi u Zagrebu i Osijeku.

Prema Buchhornovim riječima, ljudi moraju biti informirani kako bi odlučili žele li se vratiti ili se integrirati u zajednicu u kojoj su sada. UNHCR će pomoći hrvatskoj vladi da se olakša ta komunikacija, kako bi zainteresirane osobe odlučile kako riješiti svoj problem.

Na redovitom sastanku s Buchhornom koji ga je izvijestio o planovima za pomoć u ovoj i idućim godinama, Uzelac je zahvalio UNHCR-u na dosadašnjoj pomoći. "Dosadašnji napori u pomaganju u povratku izbjeglica dragocjeni su. Riječ je o direktnoj pomoći i indirektnoj, preko nevladinih organizacija".


Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika