15.05.2008. / 08:45

Autor: Katarina Zorić

CIJENA GORIVA

INA nema rezerve za ublažavanje rasta cijena

Na jučerašnjoj skupštini dioničara u nekoliko navrata upozoreno je da je INA već izgubila značajan dio prihoda zbog ograničenja rasta cijena derivata i plina

Nakon što je premijer Ivo Sanader jučer poručio Ini i drugim naftnim kompanijama koje posluju u Hrvatskoj da razmisle o politici cijena goriva, predsjednik Uprave INA-e Tomislav Dragičević rekao je kako ne postoji mogućnost da INA nešto bitno napravi. Dragičević je ustvrdio kako Hrvatska nije nije otok na Atlantiku te da rast cijena nafte nije tsunami koji prođe nego je konstanta.

Na jučerašnjoj skupštini dioničara u nekoliko navrata upozoreno je da je INA već izgubila značajan dio prihoda zbog ograničenja rasta cijena derivata i plina, piše Jutarnji list. "U prošloj godini na plinu je izgubljeno oko milijardu kuna, te još oko 700 milijuna kuna na naftnim derivatima", rekao je član Uprave Ine Mirko Zelić, dodajući da se mora shvatiti kako energenti nisu socijalna kategorija.

Uprava INA-e očekuje pozitivan odgovor Vlade na zahtjev za postupno izjednačavanje sadašnjih cijena plina s tržišnima do 2011. godine u skladu s formulom da povlaštenim kupcima najveći početni popust bude 40 posto u odnosu na trenutne tržišne cijene, a tarifnim 28 posto te se postupno smanjuje.

Hrvatsko gorivo nije najjeftinijeIako je potpredsjednik Vlade Damir Polančec izjavio kako Hrvatska ima gotovo najnižu cijenu goriva u Europi, HTV je doznao kako čak 16 zemalja u Europi ima nižu cijenu eurosupera 95 nego Hrvatska. Dizel je jeftiniji u čak 20 zemalja.

Eurosuper 95 jeftiniji je u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, baltičkim državama, Slovačkoj, Grčkoj, Sloveniji, Mađarskoj, Rumunjskoj... U tim istim državama jeftiniji je i dizel, samo su na popisu jeftinijih još i Austrija, Luksemburg, Poljska i Srbija.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika