17.05.2008. / 09:00

Autor: Ana Kirin

Biostimulirajući laser

Revolucionarna metoda liječenja alergije

Princip liječenja biolaserom zasniva se na primjeni laserskog svjetla kroz poseban nastavak koji se položi u nosnicu pacijenta, čime se omogućuje tretiranje sluznice biostimulirajućom svjetlošću crvene boje u trajanju do 2-3 minute

Alergijski rinitis ili upalu sluznice nosa alergijskog podrijetla, osobito čestu u proljeće, rinopatije nealergijskog podrijetla, kao i kronično upalno promijenjenu sluznicu nosa i sinusa odnedavno je moguće liječiti fototerapijom, mješavinom svjetlosti vidljive i ultraljubičaste valne duljine pomoću posebnog biolasera. Zasad se jedini takav laser u Hrvatskoj koristi u Poliklinici Klapan Medical Group u Ilici 191 a u Zagrebu.

Osnivač ove moderne Poliklinike je prof. dr. sc. Ivica Klapan, otorinolaringolog i plastični kirurg glave i vrata, redoviti profesor otorinolaringologije i kirurgije glave i vrata na medicinskim fakultetima u Zagrebu i Osijeku. On kaže da je prije tretmana biolaserom iznimno važan pregled specijalista otorinolaringolog a ili rinologa, koji će utvrditi dijagnozu te isključiti bolesti kod kojih se ovaj novi način terapije ne bi smio koristiti.

“To su u prvom redu djeca mlađa od 14 godina, pacijenti koji imaju anatomske devijacije u nosu, kao i infektivne bolesti nosa i sinusa. Primjenjena na sluznicu nosa, ova fototerapija dovodi do raznih povoljnih učinaka, sprečavajući na različitim razinama imunološki odgovor na alergene i ostale štetne čimbenike okoline.


Tretman biostimulirajućom svjetlošću

Tretman biostimulirajućim laserom je definirana metoda koja se može kombinirati s terapijom klasičnim lijekovima, posebice u osoba koje ne žele ili ne smiju uzimati lijekove, kao npr. trudnice, osobe alergične na lijekove ili aktivni sportaši, kojima su strogo zabranjene i najobičnije kapljice za nos, jer se smatraju dopingom. Zamislite koliko je ta terapija korisna za profesionalnog sportaša koji je i alergičar, curi mu vodenasti sekret, ima otečenu sluznicu i ne može disati na nos“, rekao je prof. Klapan.

Biolaser je uređaj koji ima poseban nastavak koji se prije svake primjene sterilizira, a oblikom je prilagođen primjeni u nosnicama pacijenta. Princip liječenja zasniva se na primjeni laserskog svjetla kroz taj nastavak, položen u nosnicu pacijenta, čime se omogućuje tretiranje sluznice biostimulirajućom svjetlošću crvene boje. Jedan tretman traje samo 2 do 3 minute i, kako kažu pacijenti, posve je bezbolan.

“Pri tretiranju alergijskog rinitisa i kroničnog rinosinuitisa“, kaže prof. Klapan, “nisu opažene nikakve nuspojave, osim ponekad blaga suhoća sluznice nosa, koja se mogla poboljšati lokalnim raspršivanjem fiziološke otopine. Terapijski učinak više je nego zadovoljavajući, posebice kod glavnih simptoma koji se pojavljuju u pacijenata s alergijskim tegobama, kao što su otežano disanje kroz nos, oslabljen osjet mirisa, glavobolje i pojačana nosna sekrecija, osobito vodenasta. Nakon završetka tretmana pacijenti u duljem razdoblju znatno manje ili uopće ne koriste kapljice za nos, sprejeve, aerosol, antihistaminike i slično, a iako su izloženi alergenima, ne javljaju im se tegobe i simptomi alergijske reakcije.“ Informacije: www.poliklinika-klapan.com

Ana Šimunović, PR manager

"Riješila sam se alergije i glavobolje"

“Moji su problemi s alergijama počeli su kad sam iz Pule došla na fakultet u Zagreb. Stalno mi je bio začepljen nos, nisam mogla normalno disati, ponekad bi mi se pojavilo i crvenilo na koži, oči su mi uvijek bile suzne, neovisno o godišnjem dobu. To bi se sve pogoršavalo u vrijeme cvjetanja nekih biljaka, ali nisam bila alergična samo na pelud, nego i na prašinu i dim cigareta, pa mi je jako teško bilo i u kafićima. Zbog suzenja očiju nisam se mogla šminkati. Imala sam i kroničnu upalu sinusa i neizdržive glavobolje. Skoro pet godina mučila sam se s tim simptomima, iako sam to pokušavala riješiti raznim preparatima protiv alergija. Bila sam kod mnogih liječnika i napravila razne pretrage, ali mi ništa nije pomoglo. Problemi su kulminirali prošlog ljeta, kad sam svakodnevno imala jake glavobolje i nos mi je cijelo vrijeme bio nadražen pa mi je često išla i krv na nos. Profesor Klapan bio je prvi liječnik koji mi je pristupio zaista zainteresirano i ozbiljno. On mi je nakon pregleda rekao da je moja sluznica toliko oštećena da nema gotovo nikakv imunitet na vanjske podražaje. Nakon dva tjedna propisanih inhalacija, od kojih mi je već bilo bolje, započeli smo terapiju biolaserom. Bila sam na šest tretmana u studenom prošle godine i to je jako utjecalo na kvalitetu mog života. Otada nemam glavobolje pa mogu normalno raditi, a nos mi više ne curi i ne moram svuda sa sobom nositi papirnate rupčiće. Mogu šminkati oči bez straha da će se šminka razmazati. Nedavno sam bila na pregledu i sve je u redu. Iako sada sve cvjeta, nemam nikakvih problema.”

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika