18.05.2008. / 09:55

Autor: Ana Kirin

Budokon

Ratnička vježba za smirenje

Kod budokon vježbi nema dugog zadržavanja u položajima, kao u jogi, trening je vrlo dinamičan pa je pogodan za ljude koji su duhom nemirni i misle da bi im čista joga bila dosadna

“Budokon je novi program vježbanja u kojem su sjedinjene borilačke vještine i joga”, kaže Biljana Kovačić, voditeljica te vrste treninga u zagrebačkom studiju Nava PowerYoga & Pilates na Trgu bana Jelačića 2. Ta se 33-godišnjakinja već 15 godina bavi fitnessom, a s godinama joj je, kaže, sve više odgovarala joga. Kad je prije šest godina u jednom studiju za fitness počela voditi fitness boks, trening za žene u kojem se boksački pokreti rade uz glazbu i nema borbi nego se koriste samo vreće, krenula je na obuku iz raznih borilačkih vještina.

“Nakon sata boksa”, priča Biljana Kovačić, “na kojem smo se dobro oznojili i izbacili iz sebe sav stres, uvijek sam imala potrebu umiriti se, dobro se istegnuti i opustiti vježbama iz joge. Tako sam organizirala svoje treninge. Kad sam prije dvije godine doznala da se vani to upravo tako radi i da se takav trening zove budokon, zainteresirala sam se i počela to istraživati.”

Budokon je prije nekoliko godina osmislio Amerikanac Cameron Shayne, nakon 23 godine bavljenja borilačkim vještinama, posebice japanskim budom, i deset godina bavljenja jogom.

“Ime budokon nastalo je spajanjem triju japanskih riječi: bu, što znači ratnik, do - put i kon - duh. Budokon bi dakle bio put duhovnog ratnika, koji kombinira fizički trening s radom na svom duhu. Većina novih treninga zapravo su istodobno treninzi i za tijelo i za um, jer zahtijevaju koncentraciju na ono što se radi. Ljudi trebaju biti ovdje i sada”, kaže Biljana Kovačić i dalje priča:

“Kad sam prije pola godine počela raditi u Navi kao učiteljica joge i organizatorica, vlasnici studija Miriam in der Mühlen rekla sam kako me zanima budokon, pa je ona odmah stupila u kontakt s njegovim začetnikom Cameronom Shayneom i podržala moje nastojanje da u Hrvatskoj promoviramo takvu vrstu treninga.

Trening za hrabre

Trenutačno pregovaramo sa Shayneom da nas ove godine zajedno sa svojim timom posjeti u našem studiju i održi radionicu za instruktore budokona i sve one koji žele više naučiti o njegovom programu vježbanja. A u prosincu prošle godine počeli su se kod nas održavati treninzi inačice budokona koju smo nazvali Nava Yoga Warrior. To ime izabrali smo jer smatramo da vrsta treninga koju netko odabere puno govori o njegovim osobinama i željama.

Tako očekujemo da onaj tko je odabrao trening u koji su inkorporirane borilačke vještine ima i stav u skladu s tim. To nipošto ne znači da bi osoba trebala biti agresivna, nego da je mirna, ponosna, iskrena, hrabra, odlučna, pravedna i da ima kontrolu nad svojim životom, što su sve odlike pravog ratnika.”

Za trening voditeljica kaže da više sliči satu joge nego satu borilačkih vještina: “Postoji puno mogućnosti pa svaki trening može biti drukčiji, s naglaskom na fleksibilnost, na topljenje masnih naslaga, snagu, balans ili opuštanje. To je zapravo sat joge upotpunjen pokretima borilačkih vještina. Na primjer, iz joga položaja ratnika može se vrlo lako izvesti bilo koji udarac nogom ili rukom.

Nema dugog zadržavanja u položajima, kao u jogi, i vrlo je dinamično pa bi se moglo svidjeti ljudima koji su duhom nemirni pa misle da bi im čista joga bila dosadna. A uz sve dobrobiti joge, među kojima je i postizanje osjećaja mira i zadovoljstva, trening budokona osigurava i poboljšanje kondicije. Jednako kao na satu joge, na svakom se treningu moraju proći sve mišićne skupine, radi se na snazi, na ravnoteži i fleksibilnosti, a fokus cijelo vrijeme treba biti na disanju. Voditelj budokona osobama koje vježbaju daje upute kako da pravilno dišu u kojem položaju. Disanje je jedan od najboljih načina da se oslobodite od stresa i budokon vam to daje, jednako kao i joga”, kaže Biljana Kovačić.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika