17.05.2008. / 08:56

Autor: Tanja Molvarec

Hrvatska udruga sindikata i građani Kaštela, Solina i Splita

Prosvjed za saniranje tvornice azbesta

Građani su nosili transparente na kojima, između ostalog piše, "Sanaderu izvrši obećanje, Salonit, "Odlučimo umjesto politike", "Ne damo najatraktivniji prostor Hrvatske", "Oboljeli, prevareni i napušteni Salonit"

Na javnom skupu radnika Salonita u Vranjicu, koji je počeo u 10 sati, okupilo se dvjestotinjak ljudi, koji ovim prosvjedom traže da Vlada ispuni obećanja o saniranju tvornica azbesta i okolice, piše Večernji list.

Građani su nosili transparente na kojima, između ostalog piše, "Sanaderu izvrši obećanje, Salonit, "Odlučimo umjesto politike", "Ne damo najatraktivniji prostor Hrvatske", "Oboljeli, prevareni i napušteni Salonit". Na skupu su nazočni i pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo Božo Sinčić, predsjednik Fonda za zaštitu okoliša Vinko Mladineo, predsjednik HUS-a Ozren Matijašević, SDP-ovci Ranko Ostojić i Marin Jurjević, te zamjenik splitskog gradonačelnika Ivan Balić. Prisutne su i eko udruge "Barbarinac" i "Meteor" (Udruga za prirodu, okoliš i razvoj iz Makarske) te udruge "Biglovi Azbesta" i "Altruist".

Građanima će se obratiti predsjednik HUS-a, a najavljeno je i obraćanje predstavnika udruga.

Ministrica zaštite okoliša Marina Matulović-Dropulić je u jučerašnjem dnevniku HRT-a izjavila da Vlada ne prikriva istinu "u slučaju azbest" te da za ostavke i smjene nema nikakvog razloga.

Govoreći o količini azbestnih čestica u zraku u naselju Vranjic, ministrica zaštite okoliša rekla je da hrvatski i propisi u EU ne govore o graničnim vrijednostima izvan radnog mjesta. Istaknula je da po je hrvatskim propisima na radnom mjestu za najgori azbest dopušteno 200.000 čestica po prostornom metru, a po europskim 100.000. Dodala je da je Ministarstvo zdravstva 2007. donijelo pravilnik po kojem će, kad Hrvatska uđe u EU, i u našoj zemlji biti tako. Ministrica Matulović-Dropulić je, pokazavši dokument, odbacila tvrdnje SDP-a i Udruge Barbarinac da tvrtka Cian, koja je odabrana za čišćenje kruga tvornice "Salonit", nije bila ovlaštena za postupanje s azbestom niti je imala potrebnu mehanizaciju.

Naglasila je da se ne zna kolika se količina azbestnih čestica nalazi u Vranjicu jer, kad se mjeri količina čestica u naselju, ne zna se je li to prašina ili azbest. Dodala je da je osnovana radna skupina koja će izraditi analizu mjerenja i izvješća koje su dobili od tvrtke ANT. Naglasila je da Vlada danas sanira 298 smetišta u Hrvatskoj, što nitko nikad nije radio. Uz to, sanira devet takvih "crnih točaka", među kojima je i tvornica "Salonit".

Vezane vijesti

MINGORP: zakonom uređeno obeštećenje radnika Salonita

MINGORP: zakonom uređeno obeštećenje radnika Salonita

Zakonom o obeštećenju radnika trgovačkog društva "Salonit d.d." u stečaju Vranjic uređeno je obeštećenje radnika tog društva koje je nastupilo zbog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika