17.05.2008. / 09:17

Autor: Tanja Molvarec

Sjećanje na žrtve

Godišnjica bleiburške tragedije

Na današnji dan je 1945. počela na Bleiburškom polju u Austriji jedna od najvećih tragedija u povijesti hrvatskoga naroda

U povodu 63. obljetnice bleiburške tragedije održat će se obilježavanje spomendana bleiburških žrtava i žrtava križnog puta u Bleiburgu.

Na groblju kod Maribora bit će položeni vijenci kod spomenika i grobnice žrtava a molitvu će voditi hvarski biskup Sobodan Štambuk. Izaslanstvo Sabora predvodi potpredsjednik sabora Josip Friščić.

Na današnji dan je 1945. počela na Bleiburškom polju u Austriji jedna od većih tragedija u povijesti hrvatskoga naroda. Na tom polju počeo je Križni put hrvatskih vojnika i civila, među kojima je bio i znatan broj žena, djece i staraca, koji su se zajedno s vojnim snagama povlačili pred partizanskom vojskom .

Hrvatski vojnici i narod željeli su se predati britanskim snagama, no pomoć je izostala. Britanska vojska predala ih je partizanskim snagama, te su uslijedila brojna krvoprolića. Zločini su se s Blaiburškog polja nastavili na tzv. Križnom putu kroz Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju sve do Makedonije. Samo u Sloveniji utvrđeni su deseci grobišta hrvatskih vojnika i civila, a točan broj poginulih još nije utvrđen.

Vezane vijesti

Milanović: U Bleiburgu nije bilo govora tolerancije i razuma

Milanović: U Bleiburgu nije bilo govora tolerancije i razuma

Premijer Zoran Milanović izjavio je večeras u središnjem Dnevniku HTV-a da ono što se danas moglo čuti na skupu u Bleiburgu nije govor tolerancije i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika