17.05.2008. / 10:24

Autor: Tanja Molvarec

TAJNI SPORAZUM

Štrok kupuje Liburnia Riviera hotele

Prošle godine, premijer Sanader dao je Opatiji 25 plus jednu dionicu. Tada je Ostoja i tražio vlasništvo nad 59 posto dionica LRH i odštetu od 70 milijuna eura. Na toj se tužbi, čije je ročište zakazano u lipnju, temelji dogovor Darka Ostoje i Gorana Štroka

U najskupljem sporu s državom postignut je dogovor kojim će najveći hotelijer u u Hrvatskoj Goran Štrok od Darka Ostoje preuzeti potraživanja prema državi u vrijednosti od 160 milijuna eura. Tako će Štrok umjesto Ostoje pokušati s Vladom postići nagodbu kojoj je krajnji cilj pripojiti svom hotelskom carstvu i 15 opatijskih hotela tvrtke Liburnia Rivijera uz novčanu naknadu od 70 milijuna eura, piše Jutarnji list.

Zbog sporazuma o tajnosti, ni Ostoja ni Štrok nisu htjeli govoriti o sklapanju dogovora. No u poslovnim krugovima se doznaje da Ostoja i Štrok još u siječnju postigli sporazum. Nakon osam godina povlačenja po sudovima, Ostoja je postao svjestan da se neće uspjeti ništa dogovoriti s Vladom pa je odlučio da umjesto njega pregovara Štrok čiji imidž u javnosti nije tako negativno prikazan. Štrok očito nije imao ništa protiv s obzirom da su se Ostojini planovi poklopili s njegovom ambicijom da od "Opatije napravi drugi Dubrovnik".

Jedini problem koji se Štroku nameće je hotelsko poduzeće Liburnije jer je vlasništvo opterećeno sporom države s Ostojom. No, Štrok najavljuje da će tu situaciju nastojati brzo riješiti i zato je već zatražio razgovore sa potpredsjednikom Vlade Damirom Polančcem koji je svoj mandat i započeo neuspješnim pokušajem nagodbe s Ostojom.

Što se tiče lokalnih vlasti, ovakav rasplet događaja ne bi nikome smetao. "Štrok je dovoljno kvalitetan hotelijer da bi Opatiji bio zanimljiv kao partner. Riječ je o hotelijeru od formata", rekao je opatijski gradonačelnik Amir Muzur. Dodaje da će u bilo kojem slučaju raspleta država biti ključan igrač ali da Grad Opatija ne bi imao ništa protiv uključivanja Štroka u tajni ugovor.

Po njemu, bitno je da partneri kroz razgovore s Gradom pronađu način da Opatija zadrži 25 plus jednu dionicu laburnijskih hotela. Sigurno je da će Štrok, u slučaju pozitivne nagodbe s državom, morati ulagati u Liburniju kako bi hoteli bili na istoj razini s ostalim hotelima iz njegova lanca Jadranski luksuzni hoteli.

Darko Ostoja, kao i ostali čelnici drugih privatizacijsko-investicijskih fondova tužili su državu za naknadu štete nakon što nisu uspjeli s tadašnjim predsjednikom Vlade Slavkom Linićem razgovarati o mogućoj zamjeni dionicama koje su dobili za vrijeme kuponske privatizacije. Liburnia je bila Ostojin izbor tek kada su dobili prve pravorijeke u svoju korist a on smanjio svoja očekivanja i zatražio dionice opatijskog hotelskog poduzeća.

Prije tri godine Dom i SN holding bili su blizu nagodbi s državom koja je ček bila i potpisana. No, kada se o njoj saznalo u javnosti izrasla je u jednu od najvećih afera u prvom mandatu Ive Sanadera. Pod pritiskom javnosti Vlada je odustala od sporazuma. Dionice Liburnie koje su već bile pripisane na Dom i SN holding, odlukom tadašnje Komisije za vrijednosne papire, vraćene su državi. Dom i SN holding podižu nove tužbe protiv države od kojih je većina pred donošenjem presude.

Prošle godine, premijer Sanader dao je Opatiji 25 plus jednu dionicu. Tada je Ostoja i tražio vlasništvo nad 59 posto dionica LRH i odštetu od 70 milijuna eura. Na toj se tužbi, čije je ročište zakazano u lipnju, temelji dogovor Darka Ostoje i Gorana Štroka.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika