17.05.2008. / 13:17

Autor: Tanja Molvarec

Protiv minimalne plaće

Sindikat tekstila, kože i gume traži smjenu Ane Knežević

Predsjednica Sindikata tekstila, obuće, kože, gume Hrvatske prof. Svjetlana Šokčević traži ostavku Ane Knežević jer "nije uvažavala specifičnosti i zahtjeve sindikata" u pregovorima u reguliranju minimalne plaće

Sindikat tekstila, kože i gume oštro se protivi Zakonu o minimalnoj plaći od 2747 kuna jer smatraju da će pogoršati ionako teško stanje u njihovoj djelatnosti. Veliki broj zaposlenih, prema novom Zakonu o minimalnoj plaći, mogao bi biti pretvoren u građane drugog reda. Iz Sindikata tvrde da je Zakon diskriminirajući jer će plaće zaposlenih u sektoru tekstila, obuće, kože i gume biti znatno niža i od minimalno propisane, prenosi HRT.

"Zbog toga te zbog činjenice da predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Knežević u pregovorima o zakonskom reguliranju minimalne plaće nije uvažavala specifičnosti i zahtjeve Sindikata, TOKG traži da Knežević podnese ostavku", izjavila je predsjednica Sindikata tekstila, obuće, kože, gume Hrvatske prof. Svjetlana Šokčević. Dodaje da ukoliko se to ne dogodi, traži se od mjerodavnih tijela SSSH-a da ju smijene.

Prihvaćanjem predloženog Zakona o minimalnoj plaći, smatra Šokčević, poništit će se uspostavljena razina prava definiranih kolektivnim ugovorima i socijalnim sporazumima u sektorskom socijalnom dijalogu. Uz to, dodatno će se narušiti profitabilnost i smanjiti mogućnosti opstanka poduzeća u sektorima tekstila, obuće, kože i gume, ocijenjeno je.

Upravni odbor Sindikata tekstila, obuće, kože, gume svoje je zaključke uputio i predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika