17.05.2008. / 17:25

Autor: Tanja Molvarec

Udruga oboljelih od azbestoze

Kući smo nosili azbestne čestice

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević naglasio je da oboljelih od azbestoze ima i u splitskom brodogradilištu, a Braco Gradac iz Udruge žrtava azbesta upozorio je na to da zatvorena tvornica Plobest u Pločama nije dekontaminirana

„Kada sam prije 28 godina došao raditi u vranjički Salonit, nitko nije znao da je azbest najopasniji mineral na planetu. Radnici se nisu štitili dok su radili, neki su čak u vrećama kući nosili azbestne čestice i njima ukrašavali božićno drvce.
Kupali smo se u vranjičkom moru i gazili metar dubok azbestno-cementni mulj. Tek se osamdesetih godina prošlog stoljeća počelo govoriti o tome da bi azbest mogao biti štetan, a 90-ih se saznalo da ne postoji prag tolerancije na azbest” ispričao je za Jutarnji list Paško Pirija iz Udruge oboljelih od azbestoze.

Na prosvjedu se okupilo oko 200 ljudi koji su, noseći transparetne "Sanaderu izvrši obećanje, Salonit, "Odlučimo umjesto politike", "Ne damo najatraktivniji prostor Hrvatske", "Oboljeli, prevareni i napušteni Salonit" ,tražili sanaciju tvornice azbesta.

O dogovoru da se nastavi sanacija tvornice, igrališta, Mravinačke kave i dijela mora uz tvornicu, postignutom u petak u Ministarstvu zaštite okoliša, pred dvjestotinjak okupljenih izvijestio je predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević.

”Jedanput mjesečno ministarstva zdravstva i zaštite okoliša podnosit će izvješća o rezultatima sanacije i kontrolnim mjerenjima zagađenja. Nakon sanacije žarišnih točaka, bit će potrebno sanirati cijeli Vranjic i širu okolicu, za što Hrvatska nema novca, pa će tražiti sredstva iz europskih fondova” rekao je Matijašević te naglasio da oboljelih od azbestoze ima i u splitskom brodogradilištu, a Braco Gradac iz Udruge žrtava azbesta upozorio je na to da zatvorena tvornica Plobest u Pločama nije dekontaminirana.

Vezane vijesti

MINGORP: zakonom uređeno obeštećenje radnika Salonita

MINGORP: zakonom uređeno obeštećenje radnika Salonita

Zakonom o obeštećenju radnika trgovačkog društva "Salonit d.d." u stečaju Vranjic uređeno je obeštećenje radnika tog društva koje je nastupilo zbog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika