17.05.2008. / 18:58

Autor: Tanja Molvarec

Godišnjica Bleiburga

Biskup Štambuk: Službe, dajte se na posao, povjesničari, istražite

Unatoč najavama da će austrijske vlasti zabraniti nošenje crnih odora i vojno znakovlje iz 2. svjetskog rata, na komemoraciji su bili primijećeni oni koji su ih nosili, no prije i tijekom komemoracije osiguranje nije dopuštalo da osobe u crnim odorama polažu vijence ispred spomenika

Na komemoraciji pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora u Bleiburgu bilo je više od 9000 ljudi iz svih krajeva Hrvatske, Hercegovine i središnje Bosne, noseći zastave i transparente, piše Jutarnji list.

Unatoč najavama da će austrijske vlasti zabraniti nošenje crnih odora i vojno znakovlje iz 2. svjetskog rata, na komemoraciji su bili primijećeni oni koji su ih nosili, no prije i tijekom komemoracije osiguranje nije dopuštalo da osobe u crnim odorama polažu vijence ispred spomenika. Prema podacima austrijske policije, ove je godine u odnosu na 2007. bilo više onih koji su nosili crne odore i vojno znakovlje, ali taj broj ne prelazi jedan posto, što su ocijenili marginalnom pojavom.

Na komemoraciji su bili ministar Berislav Rončević u ime Vlade, Josip Friščić u ime Sabora, Zoran Jašić, veleposlanik RH u Austriji u ime predsjednika Stjepana Mesića, zatim Antun Drobnič, predsjednik Nove slovenske zveze, te Idriz Bešić u ime Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. Komemoraciji su, među ostalima, službeno prisustvovali i hrvatski predstavnici Parlamenta BiH. Josip Friščić se u govoru založio za to da se saznaju pojedinosti o masovnim ubijanjima nakon 2. svjetskog rata.

„Zemlja je bila natopljena krvlju nevinih u ona mračna vremena” rekao je Friščić.

Dodao je da ne stoji teza kako svaki zločin može imati opravdanje. Usporedio je Bleiburg i Vukovar, budući da ni u ovom slučaju nisu kažnjeni zločinci. „Bojimo se da i ovaj put pravi krvnici neće biti kažnjeni „rekao je Friščić.

Rudolf Popović je u ime Počasnog bleiburškog voda najavio gradnju hrvatskog vojnog groblja na koje će biti preneseni posmrtni ostaci “naših sunarodnjaka s okolnih groblja”. Popović je, uz ostalo, pozvao da se prestane diskriminirati žrtve prema ideološkim kriterijima.

“Ne želim uspoređivati Bleiburg i Jasenovac. Zločin je zločin, i u Jasenovcu i u Bleiburgu, ali zbog Jasenovca su mnogi platili glavom, a žrtve su imale i imaju svoj cvijet, u doslovnom i u prenesenom smislu. Žrtve Bleiburga nije se smjelo ni spominjati jer se i sam spomen na njih tretirao zločinom” rekao je, među ostalim, msgr. Slobodan Štambuk, biskup hvarsko-bračko-viški te dodao da je to ogromna i konkretna razlika između žrtava u Jasenovcu i žrtava na križnim putevima.

Biskup Štambuk pozvao je pravnu državu Hrvatsku da se istraže zločini.

Nakon mise delegacije su položile vijence ispred spomenika bleiburškim žrtvama

Vezane vijesti

Milanović: U Bleiburgu nije bilo govora tolerancije i razuma

Milanović: U Bleiburgu nije bilo govora tolerancije i razuma

Premijer Zoran Milanović izjavio je večeras u središnjem Dnevniku HTV-a da ono što se danas moglo čuti na skupu u Bleiburgu nije govor tolerancije i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika