19.05.2008. / 15:02

Autor: Hrvoje Šimičević

Bivši čelnici NK Croatije

'Nismo zatajili 120 milijuna kuna'

Odvjetnici trojice istaknuli su pred sutkinjom Anom Knežević da se odbaci financijsko vještačenje Mire Josipović, zato jer je neprofesionalno i subjektivno a 'njihove klijente optužuje prije nego je išta dokazano'

Bivši čelnici NK Croatije, Mirko Novosel, Tomo Horvatinčić i Damir Vrbanović, koje pravosuđe tereti za zloupotrebu u poslovanju "teškom" gotovo 120 milijuna kuna, izjavili su danas na prvom ročištu u Općinskom kaznenom sudu da se ne osjećaju krivima. Novosel, Horvatinčić i Vrbanović optuženi su da su od 1996. do 2000. utajili 119,7 milijuna kuna poreza i prireza.

Odvjetnici trojice istaknuli su pred sutkinjom Anom Knežević da se odbaci financijsko vještačenje Mire Josipović, zato jer je neprofesionalno i subjektivno a 'njihove klijente optužuje prije nego je išta dokazano, dok se s druge strane u istrazi nisu nisu imali prilike očitovati o njemu', prenosi Hina.

Mirko Novosel je optužen da je za vrijeme direktorskog mandata od siječnja 1999. godine do kraja ožujka 2000. godine nalagao da se igračima strancima Miuri, Mikulenasu, Zoranu Pavloviću i Goci Sedloskom isplaćuju neto plaće na devizni račun, a navodno za uplaćeni iznos od 1,4 milijuna kuna nisu uplatili porez i prirez od oko 900.000 kuna.

Novosela se također tereti da je od srpnja 1997. do kraja svibnja 2000. davao fiktivne nenamjenske zajmove kako bi izbjegao plaćanje poreza i prireza. U ovom je prema optužnici sudjelovalo 53 igrača i petorica trenera kojima je isplaćeno 96 milijuna kuna, čime je državni proračun oštećen za 67 milijuna kuna neplaćena poreza.

Aktualni glavni direktor Dinama, Damira Vrbanović, optužen je da je kao v.d. direktora NK Croatije od rujna 1996. do srpnja 1997. davao fiktivne zajmove 34 igrača i dvojici trenera kojima je uplaćeno 14,6 milijuna kuna, a da navodno nije plaćeno 10,3 milijuna kuna poreza.

U optužnici je uključen i slučaj gradnje sjeverne tribine Dinamovog stadiona, gdje su Novosel i Ordulj zloupotrijebili položaje za 40 milijuna kuna. Naime, računi izvođača radova na maksimirskom stadionu stizali su na adresu kluba, iako se to suprostavljalo zakonu, jer klub nije imao pravo ugovarati ni dobivati račune na svoje ime, čime je klub navodno ostvario povrat poreza od 40 milijuna kuna.

Vezane vijesti

Europa liga, skupine G, H, I: Salzburg bolji od Villarreala

Europa liga, skupine G, H, I: Salzburg bolji od Villarreala

Strijelci u pobjedi austrijskog prvaka bili su Marc Janko u 21. i Somen Tchoyi u 84. minuti, a hrvatski veznjak Nikola Pokrivač odigrao je svih 90… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika