Objavljeno u Nacionalu br. 653, 2008-05-19

Autor: Dean Sinovčić

Galerija

Bachov glazbeni manifest na novom albumu grupe Laibach

SLOVENSKA GRUPA LAIBACH nakon albuma na kojem je obradila nacionalne himne snimila je Bachovu 'Umjetnost fuge'SLOVENSKA GRUPA LAIBACH nakon albuma na kojem je obradila nacionalne himne snimila je Bachovu 'Umjetnost fuge'Početkom svibnja objavljen je novi album grupe Laibach LaibachKunstderFuge - prerada djela Umjetnost fuge J. S. Bacha. "Bach nas je inspirirao opusom, imenom i potpisom u obliku križa", kažu u Laibachu čiji su radovi često imali dodir s totalitarnim režimima. Osamdesetih su s grupom Irwin i Kazalištem Sestara Scipiona Nasice predvodili pokret Neue Slowänische Kunst, a tada su se počele izdavati i NSK putovnice.

"Za njima se potražnja posljednjih nekoliko godina povećala, a broj građana NSK države raste iz dana u dan. A ako već treba postojati veza između našeg obrađivanja Bacha i totalitarizma, onda se može reći da teorija glazbe, njezin rigidni sustav i njezina popularna percepcija danas bez problema spadaju u klasičnu definiciju totalitarnog", kažu u Laibachu, no za njih je razlog za snimanje albuma drugi: "Bach je cijeli život pisao po narudžbi, samo je Umjetnost fuge potpuno apstraktna i ne služi nikome i ničemu, jedino samoj sebi. Bach ju je izdiktirao slijep i gluh, na samrti, kao svojevrstan filozofski manifest svog bavljenja muzikom i Bogom. Sve su kompozicije varijacija jedne te iste mantre, a zadnja je ostala i nedovršena." Nakon osam godina pauze, Laibach je prilično aktivan za grupu koja postoji 28 godina. Je li bilo mogućnosti da Laibach prestane s radom? "Bilo je to razdoblje hibernacije i na kratko smo razmišljali da se i potpuno maknemo i prestanemo s radom. Ubrzo nam bilo jasno da je to nemoguće, da o sebi više ne odlučujemo sami, da smo kotači u mašineriji koja funkcionira sama po sebi, da smo robovi i zatvorenici u kavezu života, koji se u našem slučaju zove Laibach Kunst. Time se bavimo, to jesmo, to je naš život i, kako izgleda, sudbina."

Novi uzlet Laibacha

Laibach je mirovao od 1997. do 2003., ali zadnjih godina je vrlo aktivan. Održali su američku turneju 2004. i snimili dokumentarni film Divided States of America. Na koncertnom nastupu u Leipzigu 2006. igrali su šah za četvoricu - s pločom u obliku križa koji je stalni Laibachov znak - te pili konjak i pušili cigare. Istovremeno je frontman Laibacha postao inspiracija za lik superheroja negativca po imenu Von Bach u stripu Absolute Kingdom Come američke izdavačke kuće DC Comics.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika