20.05.2008. / 13:36

Autor: Tanja Molvarec

Hrvatska Slovenija

Oli Rehn ne podržava Pahorove pritužbe na račun Hrvatske

Pahor tvrdi da je Hrvatska prodajom parcela na lijevoj obali rijeke Dragonje prekršila brijunski dogovor dviju vlada o izbjegavanju incidenata

Europski povjerenik za proširenje Oli Rehn odgovorio je ovih dana na pismo zastupnika u Europskom parlamentu Boruta Pahora u kojemu mu je istaknuti slovenski političar tvrdio da je Hrvatska prodajom parcela na lijevoj obali rijeke Dragonje prekršila brijunski dogovor dviju vlada o izbjegavanju incidenata.

Rehn je na Pahorovo pismo odgovorio da ne može reći predstavlja li prodaja spornih zemljišta jednostrani čin, no da Europska komisija bez obzira na to potiče na traženje rješenja za sva bilateralna pitanja.

Rehn je u pismu Pahoru odluku hrvatskog Sabora da zamrzne primjenu ZERP-a s početkom ove godine pozdravio kao korak za koji se nada da će poboljšati bilateralne odnose dviju država i omogućiti napredak u rješenju njihovih otvorenih pitanja, osobito glede granice.

U pismu Rehnu, upućenom nakon što je krajem ožujka općina Buje prodala parcele za koje Slovenija tvrdi da su u vlasništvu njezina državnog fonda za poljoprivredna zemljišta i da ih u zakupu obrađuje Joško Joras, Pahor je tražio od Europske komisije da "Hrvatsku upozori na neprihvatljivost takvih jednostranih postupaka".

Pahor vodi slovenske Socijalne demokrate (SD), trenutačno najjaču oporbenu stranku koja ima ambiciju da nakon jesenskih izbora u slučaju dobivanja parlamentarne većine sastavi novu vladu. Prije dva mjeseca, u povodu napetosti oko slučaja Jorasa u vezi s parcelama na koje on polaže pravo, Pahor je tražio od premijera Janeza Janše poseban sastanak svih stranaka i usklađeno djelovanje na nacionalnoj razini.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika