20.05.2008. / 15:29

Autor: Petra Horvat

25. TSP

Kanađani otvaraju Tjedan suvremenog plesa

Kanadska skupina Daniel Leveille Danse će svojim nastupom otvoriti 25. Tjedan suvremenog plesa koji će se održati od 26. svibnja do 3. lipnja u Zagrebu i Rijeci

Kanadska plesna trupa će Tjedan otvoriti predstavom "Le pudeur des icebergs" koja je možda i najvažniji naslov iz opusa Daniela Leveillea, umjetničkog voditelja skupine, a koreografija je rađena na glazbu Preludij op.28 Frederica Chopina, najavila je umjetnička ravnateljica festivala Mirna Žagar. Skupina je za svoj nastup na 22. Tjednu osvojila Nagradu publike.

Kao najveću atrakciju festivala organizatori najavljuju gostovanje skupine Random Dance Company koreografa Waynea McGregora s predstavom "Entity" koju su nakon praizvedbe u travnju kritičari proglasili remek djelom. Iz ostalog dijela programa posvećenog skupinama koje su obilježile povijest Tjedna organizatori izdvajaju belgijsku trupu Thor na čelu s koreografom Thierry Smitsom, te portugalskog plesača i koreografa Paula Ribeira.

U drugom dijelu programa koji predstavlja trend multidisciplinarnog i multimedijalnog koreografskog rada nalaze se australska skupina Chunky Move koja spaja ples sa suvremenom tehnologijom, te kultno ime njujorške eksperimentalne performerske i plesne scene DD Dorvillier, najavila je Žagar.

Domaći autori će nastupiti s djelima iz programa Hrvatske koreografske platforme.

U popratnom programu festivala predstavit će se knjiga i CD-rom "Ana Maletić, životopis" koji dokumentira životni put autorice i plesačice presudne za razvoj domaće suvremene plesne scene.

Najmlađe domaće plesne snage će se zagrebačkoj publici predstaviti programom "B-Boys & B-Girls", javnom prezentacijom hip-hop radionice Roberta Hyltona, sa đacima Škole suvremenog plesa Ane Maletić i skupinom What Evaa.
Na festivalu će nastupiti trupe iz 12 zemalja sa pet kontinenata.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika