21.05.2008. / 16:48

Autor: Dean Sinovčić, Hrvoje Šimičević

Optužbe protiv hrvatskog redatelja

Kusturica u Cannesu teško optužio Krstu Papića

Kusturica je optužio Papića da se kao 'osoba bliska desnoj političkoj opciji' uporno protivio prikazivanju njegovih filmova, te da ga je usporedio s Hitlerom. To je po njegovim riječima jedan od razloga što je do sada osobno zabranjivao prikazivanje svojih filmova u Hrvatskoj

"Prije 15 godina u Hrvatskoj je bilo rasprave treba li prikazivati moje filmove ili ne. Jedna osoba bliska desnoj političkoj opciji tada me je usporedila s Hitlerom ali je zaboravila da je upravo Hitler bio svojedobno dobrodošao u Hrvatskoj. Ali, da vas utješim, moj posljednji film nije prikazan ni u Srbiji". kazao je redatelj Emir Kusturica na novinskoj konferenciji u Cannesu, misleći 'pod jednom osobom' na hrvatskog redatelja Krstu Papića.

Naime, na predstavljanju svog novog filmsko-dokumentarističkog uratka na festivalu u Cannesu pod nazivom „Maradona by Kusturica“, Emir Kusturica optužio je Papića da je svojim istupima i tadašnjim protivljenjem da se prikazuju njegovi filmovi, uvelike odgovoran što je do sada osobno zabranjivao prikazivanje svojih filmova u Hrvatskoj.

"Uspoređen sam s Hitlerom jer nisam govorio što se očekivalo da govorim, pa sam zbog toga odlučio ne uznemiravati hrvatsku publiku glupim hitlerovskim idejama i svojim filmovima. To je bila moja odluka, a nakon toga je tiha većina odlučila da se moji filmovi ne prikazuju", izjavio je Kusturica.

Iako na početku nije htio otkriti tko ga je uspoređivao s Hitlerom, nakon intervjua s srbijanskom novinarkom, Nacionalnovom novinaru otkriveno je kako je riječ upravo o Krsti Papiću. Osim Papića, Kusturica je za isto optužio i bivšu filmsku kritičarku Branku Šomen i njezinog supruga Branka Šomena.

Hoće li posljednji Kusturičin film biti prikazan u Hrvatskoj ili će doživjeti sudbinu prethodnih uradaka, za sada nije potvrđeno, ali prema nekim informacijama film „Maradona by Kusturica“ mogao bi ipak završiti u domaćoj kino distribuciji

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika