21.05.2008. / 17:42

Autor: Tanja Molvarec

Hrvatska

Osim turista, dolaze i češki policajci

Četrnaest čeških policajaca imat će zadatak spriječiti incidente poput onog u rujnu prošle godine kada su hrvatski policajci navodno tukli dvije Čehinje koje su prebrzo vozile

Četrnaest čeških policajaca pomagat će hrvatskim kolegama u ophođenju s češkim turistima, potvrdila je glasnogovornica policije u Češkoj Dagmar Bednarcik zbog slučaja iz rujna 2007. kada je policija u Poreču primijenila fizičku silu nad dvije Čehinje. Riječ je o incidentu kada je hrvatska policija u rujnu prošle godine zbog prebrze vožnje zaustavila automobil dviju Čehinja i naložila im da iziđu iz vozila. Prema verziji hrvatske policije davale su aktivan otpor, pa je policija bila primorana upotrijebiti lisice.

Čehinje pak tvrde kako im je policija stavila lisice i natjerala ih da legnu na tlo nakon čega su ih tukli kako bi im oduzeli mobitele. O tom slučaju raspravljao je čak i odbor za vanjske odnose donjeg doma češkog parlamenta nezadovoljan istragom oko slučaja Čehinja. Odbor je smatrao kako se Hrvatska nije dovoljno ispričala Češkoj za zlostavljanje dvije češke državljanke, niti je kaznila policajce koji su bili upleteni u incident.

"Češki policajci trebali bi spriječiti konflikte naših sunarodnjaka, kako što je onaj kada su se dvije žene, prošle godine u rujnu, sukobile s hrvatskim policajcima. Taj sukob eskalirao je u oštru diplomatsku prepirku", istaknula je Dagmar Bednarcik.

Dodaje da će policajci služiti od 30. lipnja do 1. rujna, a bit će raspoređeni na mjesta koja su najčešće odredište turista iz Češke. Prošle je godine zabilježeno 677 tisuća posjeta čeških turista na Jadranu, a odlazak 14 policajaca realizacija je dogovora iz veljače ove godine između premijera Iva Sanadera i Mireka Topolaneka.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika