21.05.2008. / 19:56

Autor: Tanja Molvarec

Znanstveno otkriće

Hrvat u borbi protiv Alzheimerove i Parkinsonove bolesti

Otkriće koje bi moglo imati važnu ulogu u borbi protiv zloćudnih bolesti je protein Rpn13 koji djeluje kao novi receptor za razgradnju proteina na proteazomu, čistaču stanice

Međunarodna skupina istraživača pod vodstvom prof. Ivana Đikića sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu došla je do otkrića koje bi moglo imati važnu ulogu u borbi protiv tumora te Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Riječ je o otkriću proteina Rpn13 koji djeluje kao novi receptor za razgradnju proteina na proteazomu, čistaču stanice. Ovo otkriće objavljeno je u novom broju vodećeg svjetskog znanstvenog časopisa Nature u obliku dva rada (tzv. letter i article), a uz prof. Đikića (41) u oba se rada kao prvi autor pojavljuje mlada hrvatska znanstvenica dr. Koraljka Husnjak (35). Prema riječima Ivana Đikića otkriće proteina Rpn13 kruna je njegovih višegodišnjih istraživanja ubikvitina, proteina koji služi kao signalna molekula za obilježavanje starih i istrošenih proteina koje treba razgraditi na proteazomu.

"Mi smo se u našem laboratoriju bavili ubikvitinom o čemu smo objavili nekoliko radova posljednjih godina, uključujući i članak u Scienceu 2005. godine. Željeli smo uvidjeti koji se proteini mogu vezati s ubikvitinom.Tako smo otkrili novi protein Rpn13, koji djeluje kao novi receptor za razgradnju proteina na proteazomu. Do sada je bio poznat jedan takav protein, Rpn10" pojasnila je dr. Koraljka Husnjak (35), postdoktorantica u laboratoriju prof. Đikića u Frankfurtu. Dr. Koraljka Husnjak do sada je objavila 16 radova u međunarodnim ćasopisima.

Otkriće proteina Rpn13 otvara niz mogućnosti za razvoj lijekova koji mogu regulirati razgradnju proteina u stanici. Neki od tih lijekova, poput Bortezomiba koji se koristi za liječenje posebne vrste tumora, multiplog mijeloma, već su dostupni na tržištu.
"Ovo otkriće podiglo je hrvatsku znanost na sam vrh istraživača svijeta, a splitski Medicinski fakultet i medILS postali su vrijedni centar izvrsnosti u znanosti", rekao je Đikić-

Ivan Đikić je do sada objavio sto radova u vrhunskim znanstvenim časopisima. Dobitnik je nagrade Američkog udruženja za istraživanje raka.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika