22.05.2008. / 09:30

Autor: Tanja Molvarec

Analitičar energijskih kretanja Josef Auer:

Cijena barela nafte od 134 dolara nije kraj procesa nego početak kraja

Stručnjaci za pitanja energije očekuju da će u dolazećim godinama nastupiti nestašica nafte s teškim posljedicama. Količine crpljene nafte već su prešle najvišu moguću granicu, rezultati su istraživanja

Cijena barela nafte premašila je 134 američkih dolara s prvim satima današnjeg trgovanja na azijskim burzama. Radi se o povećanju za 35 posto od početka ove godine kada je u siječnju dosegla cijenu od 100 dolara po barelu.

Svjetska tržišta strahuju od globalne inflacije potaknute visokom cijenom energenata. Tako je primjerice samo trošak američkih zrakoplovnih kompanija za gorivo u godini dana porastao za tri milijarde američkih dokara, piše Večernji list.

Odgovor na visoke cijene nafte ne daje niti zamjensko gorivo biodiesel jer njegovom proizvodnjom poskupljuje proizvodna hrane. Za jednu litru biodiesela utroši se primjerice godišnja zaliha kukuruza koju potroši jedan čovjek. Svjetska tržišta još nemaju odgovor na rast cijene nafte potaknute i nadalje slabim tečajem dolara u odnosu na euro dok zemlje OPEC-a o svemu šute ne namjeravajući povećati proizvodnju. Stručnjaci za pitanja energije očekuju da će u dolazećim godinama nastupiti nestašica nafte s teškim posljedicama. Količine crpljene nafte već su prešle najvišu moguću granicu, rezultati su istraživanja Energy Watch Group.

"To je glavni razlog rastuće cijene nafte", izjavio je jedan od autora istraživanja, Werner Zittel, komentirajući rast cijene nafte na tržištu Sjedinjenih Američkih Država iznad granice od 130 dolara. Ta cijena "nije kraj procesa, nego početak kraja", ustvrdio je analitičar energijskih kretanja u Deutsche Bank Josef Auer.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika