27.05.2008. / 16:27

Autor: Tanja Molvarec

Svjedok tužiteljstva Jeffrey Hill u Haagu:

U Kninu uoči Oluje nije bilo nikakvih mjera pripreme za obranu grada

Hill je i među pješaštvom koje je stiglo pred bazu UN pronašao sunarodnjaka koji mu je rekao kako se iz Kanade vratio u Hrvatsku "da bi se borio protiv Srba i da to čeka od 1945. godine". Hill je, nakon tužiteljevog upita o tome o kojoj se postrojbi HV-a radilo, rekao kako misli da je bila riječ o Pumama

Na početku operacije Oluja, 4. i 5 kolovoza 1995. na Knin je palo stotine granata, najviše rano ujutro i kasno navečer, posvjedočio je u utorak Jeffrey Hill iz Kanade, novi svjedok tužiteljstva u nastavku suđenja hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču.

Hill je prema rezimeu tužiteljstva bio zapovjednik vojne policije UN-a te je 4. i 5. kolovoza osobno svjedočio napadu na grad i ponašanju pripadnika Hrvatske vojske i policije u tom razdoblju.
Prema Hillovu svjedočenju, on uoči Oluje nije vidio teško naoružanje vojske krajinskih Srba u Kninu niti bilo kakve mjere pripreme za obranu grada, a onda su 4. kolovoza u 5 sati ujutro na Knin, kako je rekao, "počele padati stotine i stotine i stotine granata". On je napad pratio iz bunkera u bazi UN, koja je bila na uzvisini s koje se dobro vidio grad, pa je na svoje oči gledao "narančasti plamen od eksplozija projektila". Također je rekao kako je nakon oko 30 minuta jako intenzivnog granatiranja napad oslabio, da je kroz dan bilo "uznemirujuće" topničke vatre te da je granatiranje vrhunac opet doseglo iza 23 sata.

Govorio je i o lokalnom stanovništvu koje je, kad je počeo napad, došlo pred bazu UN, želeći se tamo skloniti te o tome kako je sa svojim ljudima na raskrižju u blizini baze pronašao mrtve pripadnike vojske krajinskih Srba, poginule u granatiranju. "Njihova smo trupla stavili u crne vreće i premjestili ih pokraj ceste, a u jednom obilasku poslije vidio sam kako je u vojnike pucano i nakon što su bili mrtvi a na neke je obavljena velika i mala nužda", stoji u Hillovu svjedočanstvu.

Također je svjedočio da su, pri ulasku u Knin, pred bazu UN stigla tri tenka, od kojih je jednim upravljao Kanađanin.

Hill ga je upitao što namjeravaju činiti, a on mu je, napomenuo je Hill, odgovorio kako će "pobiti sve Srbe".Hill je i među pješaštvom koje je stiglo pred bazu UN pronašao sunarodnjaka koji mu je rekao kako se iz Kanade vratio u Hrvatsku "da bi se borio protiv Srba i da to čeka od 1945. godine". "A bile su mu oko 22 godine", dodao je Hill, napomenuvši, nakon tužiteljevog upita o tome o kojoj se postrojbi HV-a radilo, kako misli da je bila riječ o Pumama.

Hill, koji sutra nastavlja svjedočenje, iskaz je počeo davati pred kraj današnje rasprave, čiji je veći dio zauzeo iskaz zaštićenog svjedoka broj 56, zbog čega je taj dio sjednice bio u potpunosti zatvoren za javnost.

Vezane vijesti

Stigla potvrda iz Haaga: Presuda Gotovini, Čermaku i Markaču do kraja godine

Stigla potvrda iz Haaga: Presuda Gotovini, Čermaku i Markaču do kraja godine

Stigla je i konačna potvrda iz Haaga - presuda hrvatskim generalima Gotovini, Čermaku i Markaču trebala bi biti donesena u prosincu. Najavio je to… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika