27.05.2008. / 17:26

Autor: Tanja Molvarec

Ruski general Jevgenij Bužinski:

Bužinski: SAD mora odustati od proturaketnog štita u Europi

Ruski je general odbacio američko uvjeravanje da planirani radar u Češkoj i baterija s deset raketa u Poljskoj nisu opasni za golemi ruski nuklearni arsenal

Vodeći ruski general Jevgenij Bužinski upozorio je da će vojska poduzeti nužne protumjere na američke planove postavljanja raketnoga štita u Europi ali nije precizirao o kakvim se mjerama radi. Dodao je da Moskva ne kani razviti sličan štit.

Washington je obećao odgoditi aktiviranje planiranih novih lokacija u Poljskoj i Češkoj ako se pokaže da Iran nije neposredna prijetnja Europi. Osim toga, SAD je ponudio ruskim časnicima da nadgledaju te lokacije kako bi bili sigurni da sustav nije usmjeren prema Rusiji. Prema riječima generala Bužinskog, Rusija cijeni te prijedloge SAD-a kojim se žele ublažiti ruski strahovi ali ističe da "oni nisu dovoljni da promijene percepciju toga sustava kao prijetnje ruskoj sigurnosti".

"Ali ako žele otkloniti ruske strahove, Sjedinjene Države moraju odustati od plana postavljanja komponenta raketnoga sustava u Europi", dodao je. Uz tvrdnju da bi SAD lako i brzo proširio sustav, ruski je general odbacio američko uvjeravanje da planirani radar u Češkoj i baterija s deset raketa u Poljskoj nisu opasni za golemi ruski nuklearni arsenal.

Rusija se protivi američkim planovima za postavljanje elemenata proturaketnog štita u Poljskoj i Češkoj jer smatra da bi to ugrozilo rusku sigurnost. Washington pak tvrdi da je proturaketni štit namijenjen isključivo zaštiti od napada zemalja kao što je Iran.

Vezane vijesti

Rusija i NATO o proturaketnom štitu i Afganistanu

Rusija i NATO o proturaketnom štitu i Afganistanu

Moskva i NATO nisu se dogovorili u četvrtak oko suradnje na području proturaketnog štita, koji Rusija smatra prijetnjom svojoj sigurnosti, ali su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika