28.05.2008. / 16:19

Autor: Tanja Molvarec

Haški sud

Obrana hrvatskih generala srušila vjerodostojnost svjedoka tužiteljstva

Gregory Kehoe je u sumnju doveo i dio Hillovog iskaza kako je vidio mrtva tijela pripadnika vojske krajinskih Srba nad kojima se obavljala velika i mala nužda, dokazavši kako je Hill taj događaj smjestio u dan 8. kolovoza, dok je u izvješću od 6. kolovoza 1995. ustvrdio da ga je iznenadilo kako je šteta u gradu (Kninu) mala i kako "su čak i svi leševi uklonjeni".

Obrana generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača kojima se sudi pred Haškim sudom, uspjela je u protuispitivanju narušiti vjerodostojnost svjedoka tužiteljstva Jeffreya Hilla suočivši ga s njegovim izjavama u kolovozu koje se ne poklapaju s iskazom što ga je jučer dao sudskom vijeću.

Hillov jučerašnji iskaz osobito je u sumnju doveo Gregory Kehoe, odvjetnik generala Gotovine. Hill je u utorak, između ostalog, ustvrdio da su mu neki pripadnici HV-a, nakon ulaska u Knin 5. kolovoza 1995., rekli kako će "pobiti sve Srbe".

Kehoe je potom Hilla upitao jesu li hrvatski vojnici kod ulaska u Knin 5. kolovoza sa sobom u bazu UN-a doveli Srbe koji su željeli u nju ući, na što je on odgovorio kako nisu. Potom mu je Kehoe pokazao izvješće koje je 5. kolovoza 1995. sastavio sam Hill, u kojem je napisao kako su "tijekom dana vojnici HV-a doveli brojne srpske izbjeglice čiji je broj narastao do 700".

"Jesu li te Srbe k vama dovodili isti ti vojnici koji su vam rekli da će pobiti sve Srbe", upitao je Kehoe svjedoka. "Prihvaćam ispravak da su vojnici HV-a dovodili Srbe", rekao je Hill, dodavši kako vojnici HV-a na tenkovima, koje je spomenuo jučer, sa sobom nisu imali izbjeglice.

Na to mu je Gotovinin branitelj pokazao dokument, koji je 6. kolovoza sastavila djelatnica za ljudska prava Peggy Hicks nakon razgovora sa srpskim izbjeglicama u Kninu, a u kojem stoji kako ti razgovori "jasno pokazuju da su barem neki hrvatski vojnici imali jasne upute da se prema izbjeglicama ponašaju na odgovarajući način".

"To ne bih komentirao", replicirao je na to Hill. Kehoe je potom u sumnju doveo i dio Hillovog iskaza kako je vidio mrtva tijela pripadnika vojske krajinskih Srba u koje se pucalo iz vatrenog oružja nakon što su već bili mrtvi i na kojima se obavljala velika i mala nužda, dokazavši kako je Hill taj događaj smjestio u dan 8. kolovoza, dok je u izvješću od 6. kolovoza 1995. ustvrdio da ga je iznenadilo kako je šteta u gradu (Kninu) mala i kako "su čak i svi leševi uklonjeni".

Osim toga, ukazao je branitelj, ni u jednoj od četiriju izjava koje je Hill u međuvremenu davao o tim danima, nije ni spomenuo obavljanje nužde po leševima, a takve zabilješke nema ni u njegovu dnevniku koji je vrlo precizno vodio svaki dan i na koji se često pozivao u iskazu.

Hillov dnevnik bio je ključan i pri dovođenju u sumnju dijela iskaza u kojem je svjedok u utorak rekao da je među pješaštvom, koje je 5. kolovoza stiglo pred bazu UN-a, pronašao sunarodnjaka koji mu je rekao kako se iz Kanade vratio u Hrvatsku "da bi se borio protiv Srba i da to čeka od 1945. godine". "A bile su mu oko 22 godine", rekao je jučer Hill.

U dnevniku toga dana Hill je zabilježio razgovor s hrvatskim vojnicima, ali i napisao kako su rekli "da su na to čekali četiri godine".

Kehoe je potom razjasnio da četiri godine znači da su čekali od 1991. "znači, od trenutka kad su krajinski Srbi protjerali Hrvate".

"O 1945. nema ni spomena", kazao je Kehoe, na što je Hill odvratio kako je o 1945. govorio Kanađanin i da to nema veze s ostalima koji su spominjali četiri godine.

Kehoe je zaključio kako "dnevnik govori sam za sebe", ali se uključio i predsjedavajući sudskog vijeća Alphonse Orie, zatraživši pojašnjenje od svjedoka.

"Želi li svjedok reći kako je on govorio o jednoj osobi koja je spominjala 1945., a da su svi ostali - dakle govorimo o skupini ljudi - rekli kako čekaju četiri godine?", upitao je Orie, na što je Hill odgovorio -"Da, tako je".

Hillovoj izjavi kako su 4. i 5. kolovoza na Knin pale "stotine i stotine i stotine" granata Kehoe je parirao njegovim izvješćem od 6. kolovoza, nakon obilaska grada automobilom, u kojem navodi da je "iznenađen malom štetom koja je počinjena" te izjavom od 23. kolovoza u kojoj kaže da je "Hrvatska vojska znala što radi, jer je bila iznimno precizna" u granatiranju ciljeva.

Obrana je također prikazala i snimak HTV-a s Kninske tvrđave od 5. kolovoza u kojem se, uz panoramu grada, zumiraju ulice i pojedini objekti u centru koji nisu u plamenu, iako je Hill u iskazu rekao da je tijekom obilaska 6. kolovoza, dan poslije snimaka, vidio kako gore brojne kuće i objekti baš u tom dijelu Knina.







Vezane vijesti

Stigla potvrda iz Haaga: Presuda Gotovini, Čermaku i Markaču do kraja godine

Stigla potvrda iz Haaga: Presuda Gotovini, Čermaku i Markaču do kraja godine

Stigla je i konačna potvrda iz Haaga - presuda hrvatskim generalima Gotovini, Čermaku i Markaču trebala bi biti donesena u prosincu. Najavio je to… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika