28.05.2008. / 15:00

Autor: Tanja Molvarec

Afera Vrtovi sunca

Dubrovački suci kazneno prijavljeni zbog korupcije

Suci su, proizlazi iz kaznene prijave, omogućili da Pero Vićan, direktor turističkog poduzeća Dubrovačko Primorje, prilikom pretvorbe tog poduzeća, upiše vlasništvo na oko 150.000 metara četvornih atraktivnog zemljišta Dubrovčakih vrtova sunca u Orašcu kod Dubrovnika, a da to zemljište nije ušlo u elaborat o pretvorbi i nije plaćeno

Protiv Ive Besjedice koji je s funkcije predsjednika Općinskog suda u Dubrovniku nedavno promaknut u viši sud, i Pere Miloglava koji je do prije nekoliko mjeseci bio predsjednik Županijskog suda u Dubrovniku, policija je USKOK-u podnjela kaznenu prijavu, piše Jutarnji list.

Policija je Besjedicu i Miloglava, nakon opsežne kriminalističke obrade koja je provedena u koordinaciji s USKOK-om, prijavila za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti.
Suci su, proizlazi iz kaznene prijave, omogućili da Pero Vićan, direktor turističkog poduzeća Dubrovačko Primorje, prilikom pretvorbe tog poduzeća, upiše vlasništvo na oko 150.000 metara četvornih atraktivnog zemljišta Dubrovčakih vrtova sunca u Orašcu kod Dubrovnika, a da to zemljište nije ušlo u elaborat o pretvorbi i nije plaćeno. Kasnije je omogućeno novome vlasniku, velikogoričkom poduzetniku Josipu Kordiću upisivanje hipoteke za kredit od oko 120 milijuna eura.

Osim sudaca, policajci su USKOK-u prijavili i Peru Vićana, Antoana Kralja i njegovog oca Antuna Kralja, vlasnika dubrovačke građevinske tvrtke Konel protiv kojeg je već otvoren kazneni postupak zbog reketarenja hotelijera Gorana Štroka.

Protiv Besjedice policija je u prvoj točki podnjela prijavu za najteži oblik kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti (da je iskoristio svoj položaj, prekoračio granice ovlasti da bi drugome pribavio znatnu imovinsku korist) kod kojega zakon predviđa zatvor od jedne do deset godina, a Vićan je prijavljen da je suca poticao na počinjenje toga kaznenog djela.
U prijavi se, naime, navodi da je Dubrovačko primorje 6. veljače 1998. godine Općinskom sudu u Dubrovniku podnijelo zahtjev za uknjižbu vlasništva na 215.631 metar četvorni zemljišta iako je u postupku pretvorbe u procjenu vrijednosti društvenog kapitala ušlo svega 62.500 metara četvornih.

Iako je u spisu imao iskaz nekretnina Hrvatskog fonda za privatizaciju iz kojeg proizlazi da nije cijelo zemljište ušlo u procjenu, Ivo Besjedica je donio rješenje kojim je odobrio upis cjelokupne površine, a za to nije bilo pravne osnove, navodi se u policijskoj prijavi. Uz ovu optužbu, policija ističe da Besjedica ovakvo rješenje koje nije utemeljeno na zakonu uopće nije dostavio Hrvatskom fondu za privatizaciju što je trebao.

U drugoj točki kaznene prijave, policija je suce Besjedicu i Miloglava prijavila za najblaži oblik djela zlouporabe položaja i ovlasti gdje je predviđen zatvor od tri mjeseca do tri godine, a vlasnika tvrtke Konel i njegova sina, za poticanje. Naime, tijekom afere “Pet zvjezdica” koju je prijavio Štrok, policija je prisluškivala telefone Kraljevih i čula kako kod sudaca urgiraju da se na zemljište u Orašcu ne stavi zabilježba spora kako bi Kordić mogao upisati hipoteku i podići kredit. Motiv Kraljevih je, proizlazi iz kaznene prijave, bilo da od Kordića naplate 12 milijuna kuna za obavljene radove.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika