28.05.2008. / 19:49

Autor: Tanja Molvarec

Majčina ljubav

Majka zamrznula svoje jajne stanice za kćer

Problem je u tome što je majka djevojčice jajne stanice zaledila 2005, kada je Moolie imala 7 godina. Po zakonu jajašca smiju biti zaleđena najviše deset godina, tako da ispada da će djevojčica imati samo 17 godina u vrijeme zadnjeg roka za oplodnju

Majka koja je željala omogućiti svojoj neplodnoj kćerki da ipak ima potomstvo, zaledila je vlastite jajne stanice, prenosi Daily Mail. Njena desetogodišnja kćer rođena je s rijetkim genetskim poremećajem koji je uzrokovao neplodnost.

Njezina majka zaledila je nekoliko jajnih stanica 2005. godine koje će njezina kćer moći koristiti kada odraste. Riječ je o legalnoj proceduri koja je odobrena i od vlasti, a koja govori da djevojčica može koristiti majčine jajne stanice te na taj način roditi svoju polubraću i polusestre.

No zakon kaže da djevojčica jajašca ne smije koristiti do svoje 18 godine. Problem je u tome što je njezina majka jajne stanice zaledila 2005, kada je Mollie (nije pravo ime djevojčice) imala 7 godina. Po zakonu jajašca smiju biti zaleđena najviše deset godina, tako da ispada da će djevojčica imati samo 17 godina u vrijeme zadnjeg roka za oplodnju. Ako ih ne iskoristi do 2015., zakonski, jajašca se moraju uništiti.

Institucije za potpomognutu oplodnju dopuštaju produljenje roka od deset godina samo u slučaju da je riječ o jajnim stanicama koje će se koristiti u donorskim tretmanima. Molliena majka zalaže se za reforme zakona koje bi njezinoj kćeri dale vremena koje će joj bitno promijeniti život.



Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika