29.05.2008. / 14:20

Autor: Tanja Molvarec

Završna riječ zastupnika Srbije Tibora Varadija:

Varadi:Hrvatska ne može pobiti naše argumente

Varadi je, osvrćući se na hrvatsko pozivanje na bosanski slučaj pred ICJ-em, ponovno podsjetio da je u tom slučaju ICJ utvrdio genocid nakon što je to već učinio drugi haški sud - ICTY, dok u slučaju Hrvatske nijedno tijelo još nije utvrdilo da se radi o genocidu

Predstavnici Srbije, koja osporava nadležnost Međunarodnog suda pravde za hrvatsku tužbu protiv Srbije za genocid, u završnim su riječima u Haagu rekli da hrvatski argumenti ne mogu biti osnova za utvrđivanje nadležnosti ICJ-a.
"Vjerujemo da dokazi koje je podnio tužitelj ne mogu pobiti naše argumente da ovaj sud nije nadležan u ovom slučaju", rekao je zastupnik Srbije Tibor Varadi.

Hrvatska je protekla dva dana iznijela argumente da je SRJ u stvarnosti bila članica UN-a u vrijeme podnošenja hrvatske tužbe 1999., iz čega proizlazi da je imala pristup ICJ-u, kao i da je bila stranka Konvencije o genocidu. Također, hrvatski zastupnici obrazložili su i da je režim Slobodana Miloševića funkcionirao sa svim obilježjima države i u vrijeme prije formalnog proglašenja SRJ u travnju 1992., odnosno u vremenu kada su se dogodili najteži zločini u Hrvatskoj te da iz te činjenice proizlazi odgovornost države u razdoblju u kojem je nastajala.

Varadi je, odgovarajući na tvrdnje da je SRJ 90-ih bila članica UN-a, optužio Hrvatsku za nedosljedno ponašanje jer je Zagreb tih godina ustrajno i u svim međunarodnim forumima, osim pred ovim Sudom, osporavao članstvo SRJ u UN-u. Objašnjavajući pak nedosljednost Beograda u isto vrijeme, Varadi je kazao da je tadašnje ustrajavanje režima Slobodana Miloševića na državnom kontinuitetu SRJ u odnosu na SFRJ bio zabluda prethodne vlasti.

Zastupnik Varadi poručio je i da je Hrvatska umjesto da ponudi uvjerljivu argumentaciju ponudila tvrdnje da bi međunarodnom humanitarnom pravu bila nanasena ogromna šteta kad bi ovaj sud utvrdio da se međunarodne konvencije poput ove o sprečavanju genocida ne primjenjuju u trenutku raspadanja države, posebno nasilnog, odnosno upravo u vrijeme kad su one najpotrebnije.

Varadi je, osvrćući se na hrvatsko pozivanje na bosanski slučaj pred ICJ-em, ponovno podsjetio da je u tom slučaju ICJ utvrdio genocid nakon što je to već učinio drugi haški sud - ICTY, dok u slučaju Hrvatske nijedno tijelo još nije utvrdilo da se radi o genocidu.

ICJ je 2007. na temelju tužbe BiH protiv Srbije za genocid, utvrdio da se u Srebrenici dogodio genocid, ali je odgovornost Beograda ograničio na propust spriječavanja zločina i progona počinitelja. On je poručio da djelovanje JNA nije jedina spona rata u BiH i Hrvatskoj, naglasivši da su, prema Međunarodnom kaznenom sudu za područje bivše Jugoslavije, i hrvatske vojne snage bile upletene u rat u BiH.

Suzastupnik Srbije Vladimir Đerić, podsjetivši da se ICJ 2004. proglasio nenadležnim za tužbu Srbije protiv zemalja članica NATO-a uz obrazloženje da SRJ tada nije bila članica UN, poručio je da bi drugačija odluka suda dala Srbiji dva različita odgovora na isto pitanje.

Rasprava se nastavlja u petak iznošenjem završnih riječi hrvatske strane.


Vezane vijesti

ICJ potvrdio imunitet Njemačke u slučajevima protiv nacista

ICJ potvrdio imunitet Njemačke u slučajevima protiv nacista

UN-ov Međunarodni sud pravde (ICJ) potvrdio je u petak kako Njemačka uživa pravni imunitet od sudskih progona na stranim sudovima koje pokreću žrtve… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika