29.05.2008. / 14:43

Autor: Tanja Molvarec

Osijek

Pronađeni grobovi ubijenih rimskih građana iz trećeg stoljeća

"Posebno je zanimljiv rimski grob iz 3. stoljeća, muškarca i žene u dobi od 15 do 20 godina, koji se drže za ruke i neobično podsjećaju na temu ljubavi u vječnosti, zbog čega su od milja prozvani Romeom i Julijom", rekao je voditelj istraživanja na tom prostoru Tino Leleković

U Donjem gradu u Osijeku na Trgu bana Jelačića, na prostoru gdje su se donedavno nalazili tržnica i park, otkriveno je vrijedno arheološko nalazište iz doba rimske Murse, uglavnom iz 3. stoljeća.

Voditelj istraživanja na tom prostoru Tino Leleković iz HAZU-ova Odsjeka za arheologiju kazao je da je "do sada pronađeno niz vrijednih arheoloških nalaza koji su premašili sva očekivanja".
Kako je rekao, na prostoru bivšeg parka otkrivena je monumentalna građevina, veličine oko 2000 četvornih metara, s freskama, brojnim prostorijama, apsidom i nizom zanimljivih predmeta.

Pretpostavlja se da je građevina bila dominantna u tom dijelu rimskog Osijeka. "Posebno je zanimljiv rimski grob iz 3. stoljeća, muškarca i žene u dobi od 15 do 20 godina, koji se drže za ruke i neobično podsjećaju na temu ljubavi u vječnosti, zbog čega su od milja prozvani Romeom i Julijom. U grobu smo pronašli i ukopne predmete izuzetne arheološke vrijednosti. Na žalost, nisu svi grobovi tako romantični, ima i onih u kojima su pokapani rimski građani koji su ubijeni i kojima je odrubljena glava. Zapravo cijeli prostor Donjega grada arheološki je izuzetno zanimljiv, a prostor koji se trenutno istražuje zasigurno krije još mnoge tajne i neprocjenjive je vrijednosti", kazao je Leleković. Dodao je da je "Osijek najznačajnije antičko nalazište u Hrvatskoj, ali na žalost nedovoljno poznato široj javnosti".

Prema njegovim riječima Osijek je nastao na temeljima antičke Murse koja je intenzivan razvoj doživjela u doba rimskog cara Hadrijana. I danas u rijeci Dravi u Donjem gradu postoje ostaci kamenog mosta koji je dao izgraditi car Handrijan, a koji su se odlično vidjeli za vrijeme velike suše prije nekoliko godina. Colonia Aelia Mursa poharana je u nekoliko navrata, a posljednji su je put razorili Huni 441. godine.

Arheološka iskapanja u Donjem gradu na mjestu donedavne tržnice i parka financira Grad Osijek, a izvođač radova je Odsjek za arheologiju HAZU-a.



Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika