30.05.2008. / 14:21

Autor: Tanja Molvarec

Istraživanje u Velikoj Britaniji

Rizik obolijevanja od raka dojke narastao za 40 posto

Profesor Evans preporučuje ženama da rađaju djecu ranije, da izbjegavaju dugogodišnju upotrebu ženskih hormona i da održavaju idealnu tjelesnu težinu

Jedna od deset Britanki obolijeva od raka dojke do svoje 80-e godine starosti a znanstvenici strahuju da bi se taj broj do 2024. godine mogao drastično povećati pa bi tako jedna od sedam žena obolijevala od ove bolesti, prenosi Daily Mail.

Stručnjaci tvrde da je način života razlog zbog kojeg žene sve više rađaju u starijoj dobi a i upotreba ženskih hormona razlog je povećanoj učestalosti ovog oboljenja. Profesor Gareth Evans iz centra Genesis Breast Cancer Prevention u Wythenshaweu, Manchester je vodio istraživanje koje je obuhvatilo 1.442 ispitanice koje su nosile visokorizične gene BRCA1 i BRCA2.

Studija je pokazala da je kod žena koje su imale genetsku predispoziciju da obole i koje su rođene prije 1920. godine, mogućnost od obolijevanja od raka dojke do 40-te godine života iznosila sedam posto. Rizik obolijevanja žena rođenih poslije 1960-te je narastao na 40%. Savjetnik u medicinskoj genetici u bolnicama St Mary`s i Christie, Manchester, je rekao da se radi o jednom nezanemarivom usponu.

Istraživanje, objavljeno u današnjem BMC Cancer journalu, ukazuje da opasnost postoji zbog načina života. Profesor Evans preporučuje ženama da rađaju djecu ranije, da izbjegavaju dugogodišnju upotrebu ženskih hormona i da održavaju idealnu tjelesnu težinu. „U nerazvijenim zemljama broj oboljelih od raka dojke je manji zato što su žene mršavije, imaju mnogo djece i ne koriste hormone u kontracepciji“, rekao je Evans.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika