30.05.2008. / 14:39

Autor: Tanja Molvarec

Ispred tvornice

Radnici Dalmatinke Nove dogovaraju svoj nacrt sporazuma

U prijedlogu nacrta sporazuma, koji će predočiti radnici, također će biti navedeno kako je poslodavac obvezan zadržati sve radnike najmanje dvije godine na poslu ako se počne proizvoditi

Radnici Dalmatinke Nove okupili su se ispred glavnog ulaza u tvornicu kako bi se dogovorili oko sadržaja sporazuma koji bi njihovi predstavnici trebali krajem sljedećeg tjedna ponuditi talijanskim poslodavcima, braći Ladini.

Pravni zastupnik radnika, odvjetnik Zoran Vujanović savjetovao je radnicima da prihvate uvjete iz prijedloga sporazuma koji je dogovoren s ministrom Polančecom ali da ponude i svoj nacrt sporazuma uz obvezne instrumente pravne zaštite. Po sporazumu radnici bi trebali dobiti šest plaća do 30. lipnja, a preostale tri do 30. rujna. Uz to, poslodavac bi trebao isplaćivati minimalnu plaću od 1. srpnja sve dok ne počne proizvodnja u tvornici.

U prijedlogu nacrta sporazuma, koji će predočiti radnici, također će biti navedeno kako je poslodavac obvezan zadržati sve radnike najmanje dvije godine na poslu ako se počne proizvoditi.

Iako su talijanski poslodavci tražili da radnici povuku tužbe na Općinskom sudu u Sinju te prijedlog za stečaj, radnici su se dogovorili da će to učiniti tek kada im budu isplaćene sve plaće koje je poslodavac dužan, a ako dođe do zastoja u isplatama plaća, ponovno će aktivirati tužbe i zahtjev za stečaj.

Ministar Polančec na jučerašnjem sastanku u Zagrebu rekao je da postoji tvrtka koja je spremna dokapitalizirati tu tvornicu obustavi li se stečaj i ispune svi uvjeti koji bi bili predmet sporazuma vlasnika i zaposlenika. Nagodba poslodavaca i radnika, izvijestio je Polančec, uključila bi nastavak proizvodnje ako poslodavac isplati šest plaća iz 2007. do 30. lipnja i tri plaće iz 2008. do 30. rujna. Ministar nije htio otkriti o kojoj je tvrtki riječ.


Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika