01.06.2008. / 10:08

Autor: Petra Horvat

'Animafest'

'Tragična priča sa sretnim završetkom' Regine Pessoe

U zagrebačkoj kuli Lotrščak u nedjelju se otvara izložba originalnih crteža za film 'Tragična priča sa sretnim završetkom' autorice Regine Pessoe, a produkcijska analiza filma održat će se u Medijateci Francuskog instituta

Nagrađivani film 'Tragična priča sa sretnim završetkom' autorice Regine Pessoe izrađen je posebnom tehnikom graviranja u kojoj se prije samog graviranja animacijski crteži fotokopiraju na poseban papir i premazuju porculanskom tintom, te izgledaju kao drvorezi.

Izložba crteža otvara se u nedjelju u kuli Lotrščak u 17 sati, a sastoji se od 300 originalnih crteža, studija, animacija, scenografija i gravura iz filma, te projekcije samog filma. Produkcijska analiza filma će se održati u nedjelju u 15 sati u Medijateci Francuskog instituta. Ulaz na oba događaja je slobodan, a izložba je otvorena do 15. Lipnja, najavljuju organizatori festivala. Program festivala za nedjelju nudi retrospektivu Priita Pärna u kinu Grič, te nijemi film Pustolovine princa Ahmeda autorice Lotte Reiniger, koji je prvi dugometražni film u povijesti kinematografije, u kinu Europa uz klavirsku pratnju. Program 'Anima Docsa', koji organizatori opisuju kao mješavinu animacije i dokumentaristike, prikazat će se u kinu Central. 'Animafest' je u subotu u zagrebačkoj Gliptoteci svečano otvorio član zagrebačkog Gradskog poglavarstva Duško Ljuština kada je prisutnima čestitao Dan Grada Zagreba te 18. Animafest proglasio otvorenim.

Olinka Vištica, producentica festivala, na otvorenju je zahvalila prijašnjoj direktorici festivala Margit Antauer – Bubi koja je, kako kaže, u proteklih godina izgradila festival. Estonskom umjetniku Priitu Pärnu tom je prilikom uručena Nagrada za žiotno djelo, a nagrada za poseban doprinos teoriji animacije dodijeljena je Claire Kitson za knjigu 'Juri Norstein i Bajka nad bajkama'. U okviru' Animafest speciala' prikazan je aktualni dobitnik Oscara 'Peća i vuk' Susie Templeton. Sve dodatne informacije o festivalu, programu i cijenama ulaznica pronaći ćete na službenoj stranici Animafesta.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika