01.06.2008. / 19:29

Autor: Petra Horvat

Tjedan suvremenog plesa

'Entity' Waynea McGregora

Tjedan suvremenog plesa traje do 3. lipnja, a za 2. lipnja organizatori najavljuju nastup britanske trupe 'Random Dance Company' sa predstavom 'Entity', belgijske 'Compagnie Thor' koreografa Thierry Smitsa sa predstavom 'V.-Nightmares', te Mateje Bučar sa predstavom 'Brothers Karamazovi Made in China'

U Hrvatskom narodnom kazalištu će 2. lipnja nastupiti britanska plesna trupa 'Random Dance Company' sa predstavom 'Entity' renomiranog koreografa Waynea McGregora. 'Entity' je diptih kontrastnih radova za 10 plesača, izvodi se na uživo izvođenu glazbu, a odmah nakon praizvedbe u Londonu proglašena je remek – djelom. Organizatori festivala ističu kako se predstava nadovezuje na izvedbu 'Chrome' za koju je McGregoru dodijeljena prestižna nagrada Olivier. 'Entity' se izvodi na glazbu Jobya Talbota i Jona Hopkinsa, a pokušava dočarati svijet 'umjetnog koreografskog entiteta' kojim se McGregor godinama bavi.

Organizatori festivala za 2. lipnja najavili su i nastup belgijske 'Compagnie Thor' sa predstavom 'V.- Nightmares (četiri koreografska (godišnja) doba)' koreografa Thierry Smitsa u zagrebačkom kazalištu Gavella. Realizacija ovog koreografskog projekta pokriva čitavu godinu, počevši od zime 2006. do jeseni 2007. godine, a u svakom se godišnjem dobu pojavljuje djelo nezavisno od ostalih u kojem su korišteni četiri Vivaldijeva koncerta za violinu 'Četiri godišnja doba'. "Poput trajnog slikovnog naslijeđa, metamorfoza Vvaldijevih violinskih koncerata 'Četiri godišnja doba' u tmurnu 'Vanitas', noćnu moru u četiri varijacije, naginje nas na razmišljanje o protjecanju vremena i prisutnosti smrti", ocijenili su organizatori Tjedna, te dodaju kako te preobrazbe vode ka poetici tijela i prostora koja rađa propitivanje žive umjetnosti.

Predstava 'Braća Karamazovi Made in China' Mateje Bučar kompleksan je projekt koji traje još od 2005. godine, a ideja projekta spada u polje 'geopoetike' u kojoj se geografskim, političkim, religioznim i ideološkim pojmovima pristupa na poetičan način, najavili su organizatori festivala. "Većina današnjih potrošačkih proizvoda porijeklom je iz Kine koja nam je svojom politikom 'jednog djeteta' pokazala kako je moguće izbrisati bratske odnose", ocijenila je Renata Salecl, te dodala: "Kina kroz odnos prema autoritetu i religiji omogućuje nove načine razmišljanja". Salecl je napomenula i kako Dostojevski u 'Braći Karamazovi' zaključuje da je, ako Bog ne postoji, sve dozvoljeno, a Kina je, prema riječima Salecl, stvorila Boga Komunističke partije koji prosperira zajedno s Bogom Kapitalizma, te se rađa novo bratstvo 'Made in China'. Predstavu možete pogledati u prostoru Histriona u Zagrebu.

25. Tjedan suvremenog plesa završava 3. lipnja.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika