02.06.2008. / 09:39

Autor: Tanja Molvarec

In memoriam

Umro Yves Saint Laurent

"Nemam ništa zajedničko s novim svijetom mode koji se sveo na puko ukrašavanje izloga. Elegancija i ljepota su nestale", rekao je Laurent

Jedan od najvećih francuskih modnih kreatora Yves Saint Laurent preminuo je noćas u 71. godini života, javlja CNN. Laurent je mladost proveo u Alžiru, a 1954. godine preselio se u Pariz. Prvi posao dobio je u 19. godini u modnoj kući Christian Dior.

Nakon Diorove smrti 1957., u 21. godini, Yves Saint-Laurent preuzima upravljanje tom modnom kućom te mijenja lice modne industrije. Pet godina kasnije napustio je Dior i utemeljio modnu kuću pod svojim imenom.
Yves Saint-Laurent po mnogima je bio najutjecajniji i najslavniji kreator posljednjih 40 godina. Sa svojim jedinstvenim stilom, uz Coco Chanel, desetljećima je bio simbol najprofinjenije, najmodernije i najinovativnije ženske i muške elegancije.

Sredinom šezdesetih krenuo je u masovno proizvodnju dizajnerske odjeće, koja je bila dostupna širem krugu potrošača. Na vrhuncu uspjeha, sedamdesetih, kreirao je i ženske i muške parfeme.
Godine 1999. Gucci je otkupio brand YSL, a Yves Saint-Laurent dizajnirao je liniju visoke mode. Iako je modna kuća YSL zatvorena 2002., brand je postoji pod okriljem Guccija.

U siječnju 2002. veliki kreator najavio je svoju mirovinu. Posljednji se put pojavio u javnosti na pariškoj reviji 22.. siječnja 2002. godine, u umjetničkoj galeriji Centra Georged Pompidou.

"Nemam ništa zajedničko s novim svijetom mode koji se sveo na puko ukrašavanje izloga. Elegancija i ljepota su nestale", rekao je Laurent.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika