02.06.2008. / 13:13

Autor: Tanja Molvarec

Optužba

Vaughan: Stanovnici istočnoeuropskih zemalja su rasisti

Terry Vaughan optužio je u svojoj kolumni da gledatelji nisu željeli glasati za britanskog predstavnika Andy Abrahama jer je crnac

Osvrčući se na ovogodišnji Eurosong, BBC-jev radijski i televizijski voditelj Terry Vaughan optužio je u svojoj kolumni za Sunday Telegraph "istočnoeuropske rasiste" za slab uspjeh britanskog kandidata.

"Andy Abraham je završio na posljednjem mjestu na Eurosongu zato što je crnac. Gledatelji iz Istočne Europe nisu se mogli natjerati da daju glas jednom crncu", rekao je Vaughan.
Dodao je da oni kojima je u Britaniji "stalo do Eurosonga već su siti političkog glasovanja bivših sovjetskih satelita koji su svoje glasove ove godine dali Rusiji".

Iako su glazbeni stručnjaci visoko ocijenili kvalitetu britanske pjesme, nijedna od 22 zemlje istočne Europe nije Abrahamu dala ni jedan jedini glas, piše Sunday Telegraph. Istočnoevropski diplomati u Londonu su u razgovoru za ovaj list odlučno odbacili tvrdnje da u korijenu ponašanja TV gledatelja leži rasizam, a sličan stav su izrazili i glazbeni stručnjaci i vlasnici internetskih stranica fanova posvećenih Eurosongu.

Vaughanovu ocijenu Eurosonga ne podržava sam predstavnik Velike Britanije Abraham. On je rekao da je, iako misli da je glasanje u Beogradu bilo "na neki način pristrano", uvjeren da rezultat nema nikakve veze s bojom njegove kože.

Velika Britanija je u povijesti Eurosonga redovito zauzimala visoke pozicije no unazad nekoliko godina njeni su se predstavnici vrlo nisko plasirali.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika