Objavljeno u Nacionalu br. 655, 2008-06-02

Autor: Maroje Mihovilović

Angažman hollywoodske zvijezde

Dior se odriče Sharon Stone

SHARON STONE, hollywoodska glumica poznata po seksi ulogama i humanitarnom angažmanu, izazvala je zgražanje u Kini izjavom da je katastrofalan potres u Sečuanu kazna za kinesku politiku u Tibetu

Sharon Stone pristala je jedino objasniti svoju izjavu, ali je rekla čelništvu Diora da nikakva isprika ne dolazi u obzirSharon Stone pristala je jedino objasniti svoju izjavu, ali je rekla čelništvu Diora da nikakva isprika ne dolazi u obzirMeđu brojnim hollywoodskim zvijezdama koje su se pojavile na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu bila je i 50-godišnja Sharon Stone. Glavni cilj njenog posjeta festivalu nije bila promocija nekog filma, nego promocija jedne humanitarne organizacije. U vrijeme festivala u Cannesu veliko je primanje priredila Američka fondacija za istraživanje AIDS-a, značajna nevladina humanitarna fondacija koja se bavi prikupljanjem novca za financiranje istraživanja lijeka i cjepiva za AIDS, čiji je Sharon Stone značajan aktivist i propagator. Kao što je to običaj u takvim prilikama, zvijezde se dolazeći na takva primanja zaustavljaju pokraj reportera koji stoje iza ograde uz crveni tepih, te koji pokušavaju s njima zapodjenuti kratki razgovor, postaviti neko pitanje. Tom prilikom tu je stajalo stotinjak reportera, a Sharon Stone se zaustavila pokraj nekoliko njih, te razgovarala s njima. Već pri kraju crvenog tepiha zaustavila se i kod reportera jedne hongkonške televizijske mreže. On joj je postavio pitanje vezano uz dramatičnu situaciju nastalu u kineskoj pokrajini Sečuan nakon što je to područje pogodio razarajući potres, te odnio brojne žrtve, barem 70.000 mrtvih, te više od 200.000 ranjenih. Sharon Stone je na to pitanje odgovorila: “To je vrlo zanimljiva stvar. Vi znate da sam ja nezadovoljna načinom na koji se Kinezi ponašaju prema Tibetancima i mislim da se nitko ne bi trebao loše ponašati prema nekom drugom. Razmišljala sam kako bismo se trebali odnositi prema skorim pekinškim olimpijskim igrama, i to zato što se oni loše ponašaju prema Dalaj Lami koji je moj dobar prijatelj. I tada se dogodio ovaj potres, pa sam pomislila da je to karma, loša sudbina, da se uvijek nekome dogodi nešto loše kada se taj loše ponaša prema drugima.”

Tu je izjavu ta televizijska mreža emitirala u Hong Kongu, a ona u početku nije izazvala veću pozornost. No netko je tu njenu izjavu stavio na YouTube, gdje su je u velikom broju počeli gledati internetski surferi, pa se o njoj počelo šire govoriti, posebno među kineskim surferima i blogerima. Njena izjava izazvala je ogorčenje među njima, jer po njenim riječima ispada kao da je sudbina kaznila zločeste Kineze potresom u kojem je poginulo 70.000 ljudi, ranjeno nekoliko stotina tisuća, a milijuni ostali bez svojih kuća zato što se oni loše odnose prema Tibetancima.

DIOROVA REKLAMNA KAMPANJA sa Sharon Stone koja se više neće koristiti u Kini nakon njezine izjave o potresu u SečuanuDIOROVA REKLAMNA KAMPANJA sa Sharon Stone koja se više neće koristiti u Kini nakon njezine izjave o potresu u Sečuanu Sharon Stone je svojedobno prešla na budizam, pa je u toj svojoj izjavi spomenula budistički koncept karme. To je uvjerenje kako se događaji zbivaju po konceptu krivnje i kazne, odnosno zasluge i nagrade, a to se ne odnosi samo na život pojedinca, nego i kroz generacije neke obitelji, odnosno kroz život naroda. Netko može biti kažnjen za nešto što su napravili njegovi preci, odnosno može biti kažnjen za nešto što je napravio njegov narod. Po njenim riječima ispada kao da je onih 70.000 mrtvih kažnjeno za politiku koju kinesko vodstvo provodi prema Tibetu.

Njenu su izjavu brojni kineski internetski surferi prokomentirali vrlo oštrim riječima, a pridružili su im se i mnogi surferi iz drugih zemalja. U roku od nekoliko dana došlo je na internetu do prave poplave negativnih komentara, pa i zahtjeva da se prema svemu tome odredi i kineska vlada. Po mišljenju nekih od tih internetskih komentatora riječ je o uvredi kineskog naroda na koju bi i vlada trebala intervenirati, kao što je nedavno intervenirala na izjavu jednog komentatora američke TV-mreže CNN, kada je on uvrijedio Kineze tvrdeći da su "nasilnici i razbojnici" s kojima Sjedinjene Države ne bi trebale komunicirati.



Sada, međutim, nisu intervenirale kineske vlasti, očito procjenjujući da to nije ni potrebno, da je bolje da jednostavno ignoriraju američku glumicu, jer su se za nju stvari počele neugodno odvijati u drugoj, komercijalnoj sferi, pa će to biti dovoljna kazna i upozorenje za nju. Zbog te njene izjave javila se odmah velika hongkonška filmska distribucijska kuća UME Distributions, te objavila da ona više neće distribuirati filmove u kojima nastupa Sharon Stone. Ta kuća distribuira filmove ne samo u Hong Kongu, nego i u Kini, koja se pretvorila u golemo tržište za američku filmsku industriju.

Kina ima poseban sustav distribucije stranih filmova, pa svaki strani film mora dobiti dozvolu za prikazivanje. No ako film dobije tu dozvolu, to je za svakog distributera veliki dobitak, jer Kinezi u velikom broju idu u kino, pa svaki strani film u Kini ostvari odličan prihod. Za američke filmove to je posebno važno, budući da danas američki filmovi često čak 70 posto svojih prihoda ostvare u inozemstvu, pri čemu prikazivanje u Kini zna u tome snažno sudjelovati. Ta distribucijska kompanija u ovom trenutku ima dogovor o distribuciji četiriju filmova sa Sharon Stone u Kini. Prema nekim tvrdnjama ta se distribucijska kuća tako požurila da to objavi stoga što se njeno rukovodstvo uplašilo da se cijela njena aktivnost u Kini ne nađe u opasnosti ako kineske vlasti procijene da nije adekvatno reagirala.

KATASTROFALAN POTRES odnio je 70.000 života, a ranjeno je 200.000 ljudiKATASTROFALAN POTRES odnio je 70.000 života, a ranjeno je 200.000 ljudi No Sharon Stone je osjetila posljedice svoje izjave i u još nekim sferama. Ona je zaštitno lice za kozmetiku slavne francuske modne kuće Christian Dior, a ta tvrtka koristi njeno lice ponajviše za reklamiranje jedne kreme za lice. Ubrzo nakon što je spomenuta distribucijska kuća objavila kako prekida distribuciju filmova Sharon Stone javilo se i predstavništvo kompanije Dior u Shanghaiu te obznanilo da Dior više neće u Kini koristiti reklame s likom Sharon Stone. Mediji su čak objavili da Dior zbog ove afere prekida svaku daljnju suradnju s glumicom. Objavio je i priopćenje u kojem se kaže: "Mi se nikako ne slažemo s njenim ishitrenim, nepromišljenim izjavama i duboko zbog njih žalimo." Štoviše, predstavništvo Diora je objavilo još jedno priopćenje, i to u ime Sharon Stone, u kojem se kaže: "Jako mi je žao zbog neprihvatljivih riječi koje sam izrekla tijekom tog intervjua. Svima se ispričavam. Spremna sam se uključiti u skupljanje pomoći za žrtve kineskog potresa i potpuno ću se posvetiti pomaganju nastradalom kineskom narodu."

U francuskom tisku je objašnjeno tih dana zašto je Dior tako naglo reagirao. Modna kuća Dior, čiji su modeli nekada bili namijenjeni u prvom redu bogatim Parižankama, a takva je bila i elitna kozmetika te modne kuće, iznimno dobro posluje u posljednje doba na Dalekom istoku, a najbolje rezultate postiže u Kini, gdje se godišnje ostvaruje rast prodaje od oko 15 posto. To Dior nikako nije želio ugroziti, i to u vrlo osjetljivim trenucima u kinesko-francuskim odnosima, koji bi se mogli vrlo negativno odraziti i na ekonomsku suradnju. Kinezi nisu zadovoljni francuskom politikom prema Kini, posebno su bili nezadovoljni zbog incidenata koji su se događali prilikom boravka olimpijske baklje u Parizu, pa su zbog tamošnjih incidenata u Kini izbile antifrancuske demonstracije, a čuli su se i pozivi na bojkot francuske robe. Neke demonstracije bile su organizirane ispred francuskih robnih kuća u kineskim gradovima. U Dioru su se poprilično uplašili da novi incident sa Sharon Stone može samo razbuktati antifrancusko raspoloženje, te sve to okrenuti protiv Diora.

Sama Sharon Stone bila je zaprepaštena svime što se dogodilo, svim kritikama na njen račun, koje nisu stizale samo iz Kine, nego su se pojavile i u američkim medijima, gdje se počelo detaljnije analizirati njeno djelovanje u humanitarnoj sferi, pa se dio kritika odnosio i na to.

Javnost o Sharon Stone ima pogrešno mišljenje da je ona samo hollywoodska seks bomba, koja unatoč tome što je navršila 50 godina odlično i atraktivno izgleda. Takav je imidž seks bombe stekla u prvom redu zbog svojeg filma "Sirove strasti", ali i nekih drugih filmova iz devedesetih godina u kojima je igrala fatalne zavodnice. Kritičari tvrde da filmovi u kojima je nastupala nisu od veće vrijednosti, da se ona nikada nije isticala kao posebno dobra glumica, ali je uvijek znala razvijati svoj atraktivni imidž, pa tako i izazivati pozornost medija. Tijekom godina ona je taj imidž počela mijenjati, te se počela prikazivati ozbiljnijom osobom nego što je bila u mladosti. To je postigla u prvom redu svojim humanitarnim angažmanom posljednjih godina.

Sharon Stone postala je budistica, a s Dalaj Lamom upoznao ju je Richard GereSharon Stone postala je budistica, a s Dalaj Lamom upoznao ju je Richard Gere To je, pak, povezano s nekim važnim događajima u njenom životu, vjenčanjem s novinskim urednikom Philom Bronsteinom 1998. godine, kada je ušla u sasvim drukčiji, elitniji kalifornijski milje u kojem je ostala i nakon razvoda. Ona je prije bila članica kontroverzne scijentološke crkve, a nakon vjenčanja je prešla na budizam, navodno pod utjecajem kolege Richarda Gerea, koji ju je upoznao i sa svojim velikim prijateljem, tibetanskim vođom Dalaj Lamom. Na njen odnos prema životu sudbonosni utjecaj imao je i zdravstveni incident koji joj se dogodio 2001. godine.

Tada je doživjela blagi izljev krvi u mozak, koji je bez ikakvih posljedica preživjela. Navodno ju je to potaklo da se okrene nekim drugim stvarima, te se tada zainteresirala za humanitarne probleme. Posebno se angažirala oko pomoći oboljelima od AIDS-a, što je omiljeni humanitarni angažman među glumcima, budući da je AIDS bolest s kojom se suočavaju i mnogi njihovi kolege.

Ona se angažirala u još nekim humanitarnim akcijama, a poznat je slučaj iz 2005. godine, kada je izazvala incident na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, kako bi na licu mjesta od tamo prisutnih utjecajnih političara i poslovnih ljudi dobila obećanja za svoju humanitarnu inicijativu prikupljanja novca za mreže protiv komaraca za suzbijanje malarije.
I u nekim drugim prilikama je na sličan način izazivala pozornost kako bi upozorila na neku svoju inicijativu, pa se našla na udaru kritika svoje kolegice Angeline Jolie, najveće humanitarne aktivistice među glumicama, koja smatra da Sharon Stone svojim ishitrenim potezima i akcijama često više šteti nego što pomaže pojedinim važnim ali dugoročnim akcijama pomoći. U tom kontekstu su se u američkim medijima pojavile ocjene da je Sharon Stone i svojom posljednjom izjavom pokazala da u najmanju ruku na neadekvatan način shvaća humanitarni angažman ako 70.000 mrtvih i strašna razaranja u središnjoj Kini može opisati kao kaznu sudbine zločestim Kinezima.

Ona sama prilično je zbunjena svim onim što se dogodilo, tom negativnom reakcijom na njene izjave, ali i nekim stvarima koje su se posljednjih dana događale iza kulisa. Ona je prije nekoliko dana 45 minuta razgovarala s reporterkom New York Timesa Cathy Horyn, te joj opisala neke stvari koje su se događale, a o kojima mediji do sada nisu znali. Rekla je da je tog dana na crvenom tepihu dala brojne izjave, te da možda i nije bila potpuno koncentrirana na kraju te šetnje crvenim tepihom.
Bila je pod dojmom jednog telefonskog poziva dva dana prije od jedne tibetanske aktivistice za ljudska prava koja je tražila da se pruži pomoć nastradalima u potresu. Ona tvrdi da je njen odgovor hongkonškom reporteru bio mnogo dulji nego što je to prikazano na televiziji i na YouTubeu, te da je ona u svojem odgovoru uravnoteženo govorila o cijeloj situaciji, ali su njena objašnjenja isječena, pa je izmijenjen naglasak njene izjave.

Otkrila je da ju je – nakon što je izbila afera - nazvao glavni direktor Diora Sidney Toledano, koji ju je i angažirao za reklamnu kampanju 2005. godine, te od nje tražio da reagira na kritike. Ona tvrdi da mu je rekla da ona nije napravila ništa pogrešno te napomenula: "Slušaj, Sidney, budimo ozbiljni. Vi me momci dobro poznajete. Znate da se neću ispričati, posebno ne za nešto što nije istinito i stvarno, i to sve zbog neke kreme za lice."

Rekla je Toledanu da jedino pristaje da objasni svoju izjavu, ali bez ikakve isprike. Ona je tako koncipiranu izjavu napisala zajedno sa svojom predstavnicom za tisak Cindi Berger, te je poslala Dioru da je kompanija distribuira.

U toj izjavi je rekla kako je zgrožena "što je deset sekundi loše editiranog televizijskog intervjua uprljalo 20 godina njenih predanih humanitarnih angažmana u korist međunarodnih fondacija". Dodala je kako želi biti na usluzi kineskom narodu, izrazila simpatije za žrtve potresa, te rekla da joj je žao ako su njene izjave iz Cannesa bile pogrešno protumačene.
Kaže da je bila zapanjena kada je vidjela što je nešto kasnije objavio kao njene riječi Diorov ured u Shanghaiu, jer Diorovo priopćenje u njeno ime nema mnogo sličnosti s onim što je ona doista napisala. U Diorovu priopćenju ispala je kao filmska zvijezda koja je spremna na sve samo da spasi svoju karijeru, pa i da se ispriča za nešto što nije učinila. "Ispada kao da ja priznajem da sam napravila nešto loše. Ne vjerujem da je sve to ispalo tako samo zbog lošeg prijevoda. Mislim da je moje riječi netko prepravljao", rekla je.

Ona je neizravno dala do znanja da smatra kako je to učinjeno zato da Dior spasi svoje poslovanje u Kini. Nije uspjela saznati tko je u Shanghaiu njeno navodno priopćenje podijelio novinarima. Tvrdi da s Toledanom nije uopće razgovarala o sudbini njenog ugovora s Diorom. Simptomatično je, međutim, da su se upravo ovih dana, kada je izbila kriza s njenom izjavom, našli u Kini ne samo Toledano, nego i njegov šef Bernard Arnault, predsjednik kompanije LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, koja u svijetu plasira luksuznu robu, a u čijem sastavu je i Dior.

Dior objavio ispriku Sharon Stone, ona tvrdi da je nije dala

Budući da Dior ima veliki rast prodaje u Kini, vodstvo te kompanije smjesta je povuklo sve reklame sa Sharon Stone i objavilo njezinu ispriku. No Sharon Stone tvrdi da ona takvu ispriku nije nikada dala, nego da je ponudila da će se angažirati u humanitarnom radu za nastradale u potresu u Sečuanu te da će za njih skupljati pomoć.

Loša karma

"Vi znate da sam nezadovoljna načinom na koji se Kinezi ponašaju prema Tibetancima i mislim da se nitko ne bi trebao loše ponašati prema nekom drugom. Razmišljala sam kako bismo se trebali odnositi prema skorim pekinškim olimpijskim igrama, i to zato što se oni loše ponašaju prema Dalaj Lami koji je moj dobar prijatelj. I tada se dogodio ovaj potres, pa sam pomislila da je to karma, loša sudbina, da se uvijek nekome dogodi nešto loše kada se taj loše ponaša prema drugima", rekla je Sharon Stone u Cannesu.

Vezane vijesti

Sharon Stone glumit će majku porno zvijezde

Sharon Stone glumit će majku porno zvijezde

Sharon Stone (53) potvrdila je agenciji AP da će glumiti u filmu „Inferno" o poznatoj porno glumici Lindi Lovelace koja se proslavila ulogom u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika