04.06.2008. / 01:49

Autor: Petra Horvat

Animafest

Upoznajte 'Gospođu Tutli-Putli'

Animafest u srijedu 4. lipnja u zagrebačkoj Gliptoteci donosi 'Gospođu Tutli-Putli', djelo Chrisa Lavisa i Macieka Szczerbowskog nominirano za Oscara.

Srijeda, posljednji dan projekcija natjecateljskog programa Animafesta, u otvorenom kinu u vrtu skulptura Gliptoteke HAZU donosi 'Gospođu Tutli-Putli' nominiranu za nagradu Oscar. 'Gospođa Tutli-Putli' je prvi profesionalni film autora Chrisa Lavisa i Macieka Szczerbowskog.

"'Gospođa Tutli-Putli' se ukrcava na noćni vlak opterećena duhovima iz prošlosti. Putuje sama, putem sreće opasne strance, nađe se u očajničkoj metafizičkoj pustolovini, a u plovidbi između stvarnih i zamišljenih svjetova biva uvučena u struju punu tajni i napetosti", najavljuju organizatori festivala.

Autorski je dvojac primio mnogobrojna priznanja za ilustracije, glazbene spotove i dizajn za televiziju, a njihov je strip-serijal 'Neispričane priče o Juriju Gagarinu' pokrenuo kult.

Iz ostalog dijela festivalskog programa za srijedu, organizatori su izdvojili 'Igru' najslavnijeg švicarskog animatora Georgesa Schwizgebela, animirani dokumentarac 'Voljeni' o HIV pozitivnim osobama, 'Moranu' Simona Bogojevića Naratha, film pomaknutog humora 'Idaho State Lottery: Twister', te 'Striper No. 1' Maxa Hattlera s londonskog Kraljevskog umjetničkog koledža.

U kinu Europa festivalska će publika do četvrtka moći pogledati reprize natjecateljskog programa, Majstore animacije te najbolje svjetske klasike po izboru Clare Kitson.

U kinu Central možete pogledati majstorske uratke Caroline Leaf, animatorice poznate po korištenju neobićnih tehnika među kojima su crtanje laserom, animiranje u pijesku te slikanje na staklu.

U okviru kategorije Animiranih dokumentaraca u Centralu možete pogledati 'Drugu stranu' o Berlinskom zidu, 'Okretna vrata' o prostitutki Gillian te film o ratnim sjećanjima bosanskog dječaka 'Razgovor s Harisom'.

Kino Grič će u srijedu, kao posebnu prjekciju iznenađenja, ugostiti restauriranu kopiju Baltazara, a uz projekciju organizatori najavljuju i gostovanj eekipe Zagreb Filma.

U četvrtak će u kinu Central, kao još jedna projekcija iznenađenja, biti prikazan animirani novitet 'Strah od mraka' u kojem je šest popularnih grafičkih umjetnika udahnulo život u svoje noćne more. Priče sačinjavaju dosad neviđen ep koji otkriva ljudske strahove u svom iskonskom, ljudskom i najizražajnijem izdanju, najavljuju organizatori Animafesta.

Svečano dodjeljivanje nagrada i zatvaranje 18. Animafesta održat će se u četvrtak u Otvorenom kinu Gliptoteka usporedno s projekcijom iznenađenja.

Nakon svečanog zatvaranja festivala, Animafest će u subotu održati projekcije nagrađenih filmova te 'Animiranu subotu za djecu', kada će biti prikazane reprize filmova iz dječjeg programa.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika