04.06.2008. / 12:18

Autor: Tanja Molvarec

Šef talijanske diplomacije na summitu FAO:

Frattini:Potrebno je stvoriti banku koja bi regulirala cijenu hrane

Banak koju predlaže Frattini igrala bi ulogu regulatora cijena i reducirala opasnost od spekulacija

"To je borba bitka koju ne smijemo izgubiti, glad stvara nestabilnost, moramo odmah djelovati i svi zajedno", upozorio je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon drugog dana trodnevnog skupa o hrani svjetske Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) u Rimu.

"Akcijski plan mora biti hitno proveden, milijuni ljudi čekaju", rekao je Ban i ocijenio da je u tu svrhu potrebno godišnje izdvojiti od 15 do 20 milijardi dolara. Tema summita je i energetska kriza, kojoj svijet nastoji riješiti sve većom uporabom alternativnih izvora energije, među kojima su i biogoriva, no protivnici i pristaše različito gledaju na njihovu uporabu.

Ban Ki-moon je pozvao na dodatna "istraživanja i analize" biogoriva kako bi se razumjelo kakav je njihov učinak na eksploziju cijena hrane. Protivnici biogoriva tvrde da se uzgojem kultura za proizvodnju biogoriva oduzima zemlja siromašnim seljacima čime se kriza hrane pogoršava, tako da je lani izvjestitelj za hranu, znanstvenik Jean Ziegler, ocijenio da su biogoriva "zločin protiv čovječnosti".

"Treba hitno donijeti međunarodni konsenzus o biogorivu, sa smjernicama, komercijalnim mjerama i potrebna su dodatna istraživanja i analize", rekao je Ban.

Šef talijanske diplomacije Franco Frattini predložio je stvaranje banke koja bi regulirala cijene hrane kako bi se na taj način spriječila spekulacija. "Međunarodni mehanizam za stvaranje strateških zaliha koje bi se koristile u hitnom slučaju, neka vrsta banke koja bi igrala ulogu regulatora cijena i reducirala opasnost od spekulacija", rekao je Frattini.

Izvršna direktorica Svjetskog programa za hranu WFP-a Josette Sheeran upozorila je na neravnomjernost u pristupu hrane. "Vidimo tržišta puna živežnih namirnica i ljude koji nemaju sredstava da ih kupe", rekla je Josette Sheeran.



Vezane vijesti

Korporativna zafrikancija

Korporativna zafrikancija

Jill Richardson, pokretačica bloga o organskom uzgoju hrane La Vida Locavore, piše za AlterNet o novom planu zapadnih multinacionalnih korporacija za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika