05.06.2008. / 08:48

Autor: Tanja Molvarec

Sudske tužbe

15 najbizarnijih svjetskih tužbi

U rujnu prošle godine, Dylan Stephan Jayne podnio je tužbu protiv osnivača Google-a jer je tvrdio da se ispod imena Google kada ga se čita naopako krije broj njegovog socijalnog osiguranja. Tražio je čak pet milijardi dolara radi „zločina protiv čovječnosti“, navodi se u tužbi

Iako u svijetu postoje mnogi primjeri sudskih tužbi koje često završavaju odbacivanjem optužbe a nerijetko izazivaju i podsmijeh, u podizanju takvih tužbi definitivno prednjače Amerikanci. Ovo su samo neki od najbizarnijih primjera kada Amerikanci počinju tužiti.

Sličnost s poznatim košarkašem Michaelom Jordanom nije donijela Allenu Heckardu popularnost već, kako je istaknuo u tužbi, „veliki stres i emocionalnu traumu“. Heckard je tužio Michaela Jordana jer mu je život postao noćna mora otkako ga svi uspoređuju s košarkašem. Heckardu je smetalo to što su ljudi uspoređivali njegove i Jordanove košarkaške sposobnosti. Tužba je podnesena na Washingtonskom sudu a tražena odšteta iznosila je 832 milijuna dolara. Vidjevši da tom tužbom neće daleko stići, Heckard je i odustao od nje.

Gledajući relaity show Fear Factor Austinu Aitkenu je toliko pozlilo da je odlučio tužiti televiziju NBC za 2,5 milijuna dolara jer je pretrpio veliki stres te mu je ugroženo zdravlje. Gledajući natjecatelje u tom showu kako jedu štakore, Aitkenu je pozlilo a osjetio je i vrtoglavicu radi koje se zabio u vrata stana. Sudac je odbacio tužbu nazvavši je „neozbiljnom“ jer je prije svake emisije navedeno da nije preporučljiva za one osobe osjetljive na njen sadržaj.

U studenom 1999. Jerry Wiiliams je podnio tužbu protiv susjedovog psa bigla koji ga je ugrizao. Bigl je bio zavezan za lanac u ograđenom susjedovom dvorištu. Iako je porota smatrala da je pas bio isprovociran jer ga je Wiiliams neprestano gađao praćkom, sud je presudio u njegovu korist i isplaćeno mu je 14, 500 tisuća dolara.

Amber Carson iz Philadelphije odlučila je, poskliznuvši se na piće koje je bilo proliveno na podu, tužiti restoran. Zanimljivo, poskliznula se na isto piće koje je trenutak prije sama prolila kada je pogodila dečka u glavu nakon kratke prepirke. Obrana je pokušala dokazati da je Amber Carson unaprijed isplanirala pad no sud nije prihvatio takvo objašnjenje te naložio restoranu da isplati 113, 500 tisuća dolara. Amber Carson slomila je ruku prilikom pada.

Manje sreće imao je 56-godišnji Caesar Barber iz New Yorka koji je podnio tužbu protiv McDonaldsa, Burger Kinga, Wendys i KFC-a. Obrazloženje je njegovo loše zdrastveno stanje jer je obolio od dijabetesa i ima problema sa srcem a sve zbog toga jer su ga restorani brze prehrane „tjerali da jede njihovu hranu četiri do pet puta na tjedan“. Barber, koji na 170 cm visine ima više od sto kila, opružio je restorane da nisu stavili upozorenje da je ta hrana štetna za zdravlje. Sudac je dvaput odbacio optužbe te mu zabranio da i treći put podnosi tužbu.

U rujnu prošle godine, Dylan Stephan Jayne podnio je tužbu protiv osnivača Google-a jer je tvrdio da se ispod imena Google kada ga se čita naopako krije broj njegovog socijalnog osiguranja. Tražio je čak pet milijardi dolara radi „zločina protiv čovječnosti“, navodi se u tužbi. Sud je odbacio tužbu ali Jaynenije htio tako lako odustati pa je pokušai i sa žalbom. Sud je obrazložio svoju odluku riječima da Google nije državna služba i otkrivanjem broja osiguranja nije prekršen nijedan zakon.

Čovjek koji je sebe prozvao „Bogom na zemlji“ Christopher Roller odlučio je tužiti mađioničare Davida Copperfielda i Davida Blainea tražeći odštetu od 52 milijuna dolara. Roller je tvrdio da Copperfield i Blaine u svojim trikovima prkose zakonima fizike te da se koriste „božjim snagama“. Roller je tražio i da mađioničari otkriju kako se trikovi izvode. S obzirom da je tvrdio da ima božje moći, Roller je tužio mađioničare jer su mu na neki način ukrali tu snagu. Tužba je odbačena.

Loše obavljena liposukcija bila je dovoljan razlog Michelle Knepper za tužbu ali nije se sudilo doktoru koji je obavio zahvat već telefonskoj kompaniji. Naime, dok je tražila doktora da joj ukloni masno tkivo, Michelle Knepper koristila se telefonskim imenikom. Tamo je našla broj dermatologa kojeg je nazvala i dogovorla da obave zahvat. Nakon što su se pojavile komplikacije nakon zahvata, Michelle Knepper tužila je telefonsku kompaniju iz čijeg je imenika pronašla pogrešnog doktora. Utvrđeno je da je kompanija kriva jer se u listi za plastične kirurge našao i dermatolog te je morala isplatiti 1,2 milijardi dolara odštete.

Da tužbe mogu podnositi i lopovi a ne samo žrtve pokazuje i slučaj Terrenca Dicksona koji je nakon provale u kuću ostao zatvoren u garaži čija vrata imaju automatsko zatvaranje. Naime, nije mogao otvoriti vrata koja su povezivala garažu i ostatak kuće a kako je obitelj bila na odmoru, bio je primoran ostati osam dana u garaži. Prehranjivao se limenkama Pepsi i vrećicama pseće hrane. Nakon što je izašao iz kuće, odlučio je tužiti obitelj zbog „teškog emocionalnog stresa“. Uspio je dobiti pola milijuna dolara.

Kara Walton tužila je 1997. vlasnika jednog noćnog kluba u Claymontu kada je pala sa prozora toaleta na pod i pritom razbila dva zuba. Događaj se dogodio kada se Kara Walton pokušavala israsti kako bi izbjegla plaćanje karte za ulazak u klub. Vlasnik kluba joj je morao isplatiti 12 tisuća dolara i troškove popravka zuba.

Richard Overtone podnio je 1991. tužbu protiv proizvođača piva Bud Light tražeći odštetu od deset tisuća dolara. Overton je tvrdio da mu je reklama za to pivo uzokovala stres i financijske gubitke jer pijući Bud Light nije ostvarena njegova fantazija lijepe žene na tropskom otoku kako je to prikazano u reklami. Overton je u tužbi naveo da je reklama obmana za sve koji piju pivo i da je samo uzrokovala kod njega još veću želju za Bud Lightom radi čega je potrošio veću količinu novca nego što je trebao. Njegova tužba je odbačena.

Jedna Brazilka tužila je 2005. svog supruga jer s njim nikako nije uspijevala doživjeti orgazam. Ta 31-godišnjakinja navela je da njen 38-godišnji suprug s njom vodi ljubav rutinski, a čak ako početak akcije i obećava, sve je gotovo kad se on zadovolji. Njena je tužba bila odbijena.

Indijski sud suočio se prošle godine s tužbom u kojoj je morao odlučiti jesu li vibrirajući kondomi kontracepcijsko sredstvo ili seksualna igračka. Na optuženičkoj klupi našao se proizvođač koji je morao dokazati da je ipak riječ samo o kontracepciji, budući da su seksualna pomagala u Indiji zabranjena.

Mladić iz Jiaxinga blizu Šangaja upao je 2006. u pravne nevolje jer je ponudio svoju dušu na prodaju preko interneta, a nije prije toga tražio savjet od 'višeg autoriteta'. Ponuda je povučena s interneta uz objašnjenje da će biti ponovno objavljena samo u slučaju da mladić za to dobije ovjereno dopuštenje od vlasti. Nije poznato je li to dopuštenje i tražio.

Prošle je godine desetogodišnja Diana Sadovnikova uspjela sudskim putem, uz pomoć bake lišiti oca Maksima roditeljskih prava i to ne zbog njegove pretjerane brige i opsesije da od Diane napravi idealnog čovjeka. Diana se svaki dan dizala u 6 ujutro, trčala 12 kilometara, nakon škole je trenirala gimnastiku, a ako bi potajice pojela bombon, morala je trčati jedan kazneni kilometar ili pak koji dan živjeti na kruhu i vodi. Diana je čitala književne klasike, imala prehranu bez mesa te živjela u skladu s kršćanskim naukom. Diana je praktički od rođenja imala do u minutu isplaniran dan.



Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika