05.06.2008. / 16:07

Autor: Tanja Molvarec

Radi spornog imena Makedonije

Grčke vlasti ne dopuštaju slijetanje makedonskog zrakoplova

Predsjednik Crvenkovski otkazao je sudjelovanje na summitu JI Europe te ocijenio ovaj postupak Makedonije kao suprotan razvijanju dobrosusjedskih odnosa

Makedonski predsjednik Branko Crvenkovski otkazao je sudjelovanje na summitu država jugoistočne Europe u Ateni jer grčke vlasti ne dopuštaju slijetanje makedonskog zrakoplova na njihovo tlo.

O odluci grčkih vlasti da ne daju suglasnost za slijetanje zrakoplova makedonske vlade u atensku zračnu luku ured makedonskog predsjednika izvijestio je Ured za veze s Republikom Grčkom u Skoplju. Tom je prilikom predsjedniku Crvenkovskom ponuđeno da u Atenu doputuje na drugi način, priopćeno je iz ureda makedonskog predsjednika.
Predsjednik Crvenkovski ocijenio je kako je ovaj postupak suprotan međunarodnim normama i načelima i ne pridonosi razvoju dobrosusjednih odnosa, dodaje se u priopćenju.

Poziv za sudjelovanje na summitu Crvenkovski je dobio od grčkoga predsjednika Carolosa Papulasa i glavnog direktora UNESCO-a Koichire Mazura. Slijetanje zrakoplova makedonske vlade nije dopušteno jer je na njemu otisnuto ime Makedonije, zbog čega su zabranjeni i preleti zrakoplova makedonske avio- kompanije.

Grčka već godinama osporava Makedoniji uporabu tog imena u službenom nazivu države polažući povijesno pravo na to ime za svoju sjevernu pokrajinu. Grčka tvrdi da ime implicira teritorijalne pretenzije Skoplja.


Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika