05.06.2008. / 18:23

Autor: Tanja Molvarec

Glavni osumnjičenik Khalid Sheikh Mohammed

Osumnjičenik za napad 11. rujna želi smrtnu kaznu

Mohammed je sucu Kohlmannu rekao da se želi sam braniti jer vjeruje samo u islamski zakon

Navodni organizator terorističkog napada 11. rujna u New Yorku Khalid Sheikh Mohammed izveden je pred vojni sud gdje je suočen s mogućom smrtnom kaznom. Mohammed je izjavio da se želi proglasiti krivim u optužbi koja ga tereti da je povezan s napadima te da želi da ga se muči.

Rekao je sucu Ralph Kohlmannu da odbija odvjetnika jer želi sam sebe zastupati. Kada ga je sudac upitao razumije li da je suočen sa smrtnom kaznom, Mohammed je odgovorio da "to i želi". Objasnio je sucu da ne želi odvjetnika jer vjeruje samo u islamski zakon. Mohammed i još četvorica optuženika koji se sumnjiče da su pripadnici al Qaede optuženi su zbog njihova navodnog sudjelovanja u organiziranju napada u rujnu 2001. u kojem je poginulo gotovo tri tisuće ljudi.

Ovo je prvi put da su novinari smjeli biti u istoj sobi gdje i optuženi nakon što su uhićeni 2002. i 2003. Sva petorica optuženika su u sudnici sjedila jedan pored drugoga te su međusobno razgovarali a Mohammed je davao upute drugima, izvijestio je CNN-ov reporter.

Kada mu se u jednom trenu obratio sudac, Mohammed je započeo arapsku molitvu nakon čega ju je ponovio na engleskom. Sudac ga je prekinuo riječima da zna da je dugo bio u zatvoru i da ima puno toga za reći. Mohammed je inzistirao na tome da zastupa samog sebe iako ga je sudac upozorio da to nije najpametnija odluka.

Osuđenici su bili u pritvoru američke vojske od 2002. do 2003. nakon čega su bili premješteni u vojni zatvor u zaljev Guantanamo 2006. Optužbe uključuju, između ostalog, ubojstvo, teroristička djela i namjerno nanošenje tjelesnih ozljeda. Kritičari ovaj zatvor u zaljevu proglašavaju "crnom rupom" za one zatvorenike koje ne štiti Ženevska Konvencija.

U pismenoj izjavi, za sve navedene optužbe Mohammed se izjasnio krivim. Obrana je zatražila odgodu suđenja navodeći da su imali premalo vremena sa svojim klijentima otkako su optužnice najavljene u svibnju.
"Tražimo odgodu procesa jer želimo dogovoriti s klijentima strategiju obrane kako se ne bi žurili u sudnicu nepripremljeni", rekao je odvjetnik jednog od optuženih Jon Jackson. No njihova molba nije uvažena.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika