05.06.2008. / 18:44

Autor: Tanja Molvarec

Skandal

Talijan, osuđen zbog terorizma, ušao u Europski parlament

Robert Fiore, zastupnik talijanske Društvene alternative osuđen je na devet godina zatvora zbog bombaškog napada na željeznički kolodvor

Robert Fiore, zastupnik talijanske Društvene alternative ušao je u Europski parlament što ne bi bilo nimalo čudno da Fiore nije optužen za sudjelovanje u pripremi fašističkog bombaškog napada 1980.na željeznički kolodvor u Bologni, kada je poginulo osamdeset i pet, a ranjeno dvjestotinjak ljudi. Osuđen je na devet godina zatvora, prenosi Večernji list.

Fiore je 16. svibnja naslijedio mjesto svoje stranačke kolegice Alessandre Mussolini, koja se, ponadavši se da će je Silvio Berlusconi imenovati ministricom, nakon proteklih talijanskih općih izbora vratila u Rim. "On je čovjek s uvjerenjima – zločinačkim uvjerenjima!", kazala je Alessandre Mussolini.

"Prije dvadeset godina predsjedao sam EP-ovim istražnim povjerenstvom koje je istraživalo terorističke veze Fiorea i njemu sličnih. Fiore je apsolutno najekstremniji zastupnik koji je ikada ušao u ovo zgradu. Nikada ne bih pomislio da će takav čovjek danas sjediti s nama u istim klupama.
Oko njega treba stvoriti sanitarni kordon", rekao je britanski laburist Glyn Ford.

Ford navodi da je Fiore odležao pet i pol godina, no drugi izvori pišu samo da je pobjegao u London, gdje mu je Nick Griffin, čelnik rasističke Britanske nacionalne stranke, pomogao sakriti se, a nakon toga i pokrenuti posao s drugim bjeguncem zbog bolonjskoga masakra pokojnim Massimom Morsellom.

Osnovali su udrugu “Easy London”, koja i danas posluje, iako je Morsello 2001. godine umro, a Fiore se prije nekoliko godina vratio u Italiju, te pomaže studentima i mladim radnicima pronaći posao i smještaj. Također su osnovali školu stranih jezika “CL English Language”. Osim zarade od udruge i škole, koja se procjenjuje na petnaestak milijuna eura, pomagali su nekoliko krajnje desnih organizacija.
Fiore je oženjen i otac je desetero djece.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika