06.06.2008. / 14:24

Autor: Tanja Molvarec

Direktor Dokumentarno-informativnog centra Veritas

Štrbac: Bilo bi bolje da se prihvati tužba Hrvatske protiv Srbije

Iako Srbija traži da se Međunarodni sud pravde u Haagu proglasi nenadležnim u slučaju hrvatske tužbe za genocid, Štrbac tvrdi da bi u suprotnom slučaju Srbija dobila mogućnost za protutužbu

Direktor Dokumentarno-informativnog centra "Veritas" Savo Štrbac izjavio je za u Banjoj Luci da bi bilo bolje se u slučaju tužbe Hrvatske protiv nekadašnje SRJ odbije zahtjev Srbije o proglašenju nenadležnosti Međunarodnog suda, prenose bosanski portali.

"Time bi Srbija dobila pravnu mogućnost da odgovori protutužbom i da na taj način iznese istinu o stradanju i progonu Srba iz Hrvatske", rekao je Štrbac.

Iako Srbija traži da se Međunarodni sud pravde u Haagu proglasi nenadležnim u slučaju hrvatske tužbe za genocid, Štrbac tvrdi da time Srbi izbjeglice ne rade "protiv Srbije već bi se u procesu koji bi bio otvoren i podizanjem protutužbe pružila prilika za utvrđivanje istine o progonu Srba iz Hrvatske".

On tvrdi da ukoliko bi se Sud proglasio nenadležnim, "Hrvati bi koristili takvu mogućnost i u budućnosti bi isticali da su podnijeli tužbu za genocid i agresiju i sud bi sigurno donio takvu presudu ali se iz formalnopravnih razloga proglasio nenadležnim".

Štrbac je još jednom podržao izjave ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Jeremića i premijera RS-a Milorada Dodika "kako je u Hrvatskoj počinjeno etničko čišćenje i progon Srba".

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika