06.06.2008. / 14:46

Autor: Tanja Molvarec

Krizno stanje u Zimbabveu

Vlada predsjednika Mugabea zabranila rad humanitarnih grupa

Robert Mugabe optužuje humanitarne grupe da su pristrane optužujući ih za podržavanje opozicijskog Pokreta za demokratske promjene

Europska Unije oštro je osudila ukinuće zabrane rada humanitarnih grupa u Zimbabveu jer stotine tisuća ljudi u toj zemlji trebaju njihovu pomoć.

Vlada predsjednika Roberta Mugabea prekinula je rad svih humanitarnih grupa i to tjedan dana nakon što je zabranila nekim od njih da dijele hranu optužujući ih za podržavanje opozicijskog Pokreta za demokratske promjene na nedavno održanim izborima.

"Ova zabrana odmah mora biti ukinuta", rekao je europski povjerenik za pomoć Louis Michael. Dodao je da se uznemiri kada pomisli na ljude čiji opstanak ovisi o pomoći Europske komisije i ostalih koji se suočavaju s neizvjesnom budućnosti. Michael je naglasio da su svi humanitarni napori "neovisni, neutralni i nepristrani". Europska komisija je najvažniji donator pomoći za Zimbabve a prošle je godine izdvojila 81 milijun eura za humanitarnu i ostalu pomoć ugroženom stanovništvu.

Predsjednik Mugabe je izazvao i kontroverze na summitu u Rimu gdje je glavna tema bila glad, odsjevši u hotelu s pet zvjezdica okružen tjelesnim čuvarima dok njegov narod pati od nestašice hrane.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika