06.06.2008. / 17:07

Autor: Tanja Molvarec

Izlijevanje korita Sutle uzrokovano kišom

Sutla poplavila Zagorje

Voda visine i preko pola metra ušla je u humsku kinodvoranu i podrume ugostiteljskog objekta Iva, preplavila novo dječje igralište te ušla u podrume dječjeg vrtića i osnovne škole

Bujice vode ulazile su u kuće i gospodarske objekte u općinama Hum na sutli i Đurmanec čijim je stanovnicima nevrijeme uništilo polja s usjevima, piše Večernji list. Velike količine kiše koje su pale u Sloveniji uzrokovale su izlijevanje korita rijeke Sutle te Maceljščice i Krapinčice.

U središtu Huma na Sutli, Sutla se počela izlijevati ujutro oko 2 sata. Voda visine i preko pola metra ušla je u humsku kinodvoranu i podrume ugostiteljskog objekta Iva, preplavila novo dječje igralište te ušla u podrume dječjeg vrtića i osnovne škole. U intervencijama štićenja objekata, ispumpavanja vode kao i kasnije sanacije sudjelovalo je stotinjak zagorskih vatrogasaca. Mještani su ogorčeni i na državne i na općinske vlasti.

Joža Kunštek,vlasnik restorana Iva rekao je kako je ovo već peti slučaj u zadnjih deset godina kako mu je restoran u vodi. "Nitko ništa ne poduzima. Države Slovenija i Hrvatska nikako da se dogovore oko cjelovitog programa regulacije i uređenja Sutle, Slovenci nam brane da bilo što poduzmemo i zaštitimo se, a kad poplavimo svi dignu ruke od nas, nitko nam ne pomogne" kaže Kunštek za Večernji list.

Prema djelatnicima Hrvatskih voda, stanje je daleko od alarmantnog. Rijeka Krapina kod Kupljenova podigla se na 320 cm, no da bi se uvele redovne mjere zaštite od poplave, vodostaj mora doseći čak 450 cm.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika