07.06.2008. / 15:05

 

Pogledajte spot za novi hit Dine Merlina

Video - Dino Merlin: "Između Harija Varešanovića i mene ispriječila se jedino Miljacka"

Prvi singl s novog albuma Dine Merlina, pod nazivom „Ispočetka“, je pjesma “Dabogda”, čiji spot možete pogledati na dnu stranice. Pjesma “Dabogda“ predstavlja Merlinovu autorsku posvetu specifičnom duhu Sarajeva. U njenom tekstu prisutan je duhovit i autoironijski pristup fenomenu života i smrti. Melodijski, ona ima karakteristike sevdalinke, a stopljena je sa temperamentnim i vrućim ritmom bosanove. Ovaj spoj stvara neodoljivu plesnu matricu nad kojom se ističe satirični tekst. Time što je Hariju Varešanoviću uputio poziv na suradnju u ovoj pjesmi, Dino Merlin je iznenadio mnoge, s obzirom na postojanje “fame” o navodnom animozitetu između njih dvojice. Međutim, po riječima Dine Merlina, njihov konkurentni status u poslu, nikada nije doveo u pitanje međuljudske odnose, a tobožnja “svađa” postojala je samo u mašti javnosti željne skandala. “Harija sam oduvijek cijenio kao pjevača, a jedino što se ispriječilo između njega i mene jest Miljacka, s obzirom da je on s Vratnika, a ja s Bistrika,” kaže Merlin. Hari Varešanović dodaje da je sarajevska publika uvijek voljela raspredati priče o rivalstvu.
Redatelj spota je Pjer Žalica, proslavljeni redatelj filmova “Gori vatra” i “Kod amidže Idriza”. Žalica je i ovom spotu pristupio na filmski način, a njegova osnovna ideja je bila rasplesana ulica. “Želio sam da spot izgleda kao završna scena nekog filma sa sretnim završetkom” kaže Žalica. Spot je snimljen u ulici Veliki Ćurčiluk na Baščaršiji, a zanatlije i vlasnici radnji, kao i stanari ovog dijela grada, doprinijeli su pozitivnoj energiji koju je zabilježila kamera snimatelja Almira Đikolija. Veliki dio posla napravili su i profesori sa Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu koji su uvježbavali scenski pokret i koreografiju brojnih izvođača u spotu. Montažu videa napravila je Aida Huseinović, a produkciju potpisuje Refresh .

Ovaj spot i singl najavljuju skorašnji izlazak novog albuma Dine Merlina pod nazivom “Ispočetka”, koji izlazi 13. lipnja.
Album je produciran u studijima New Yorka, Londona, Beča, Stuttgarta, Ljubljane, Zagreba, Istanbula i, naravno, Sarajeva. Kao posebni gosti u pjesmama se pojavljuju Hari Varešanović, Tony Cetinski, Eldin Huseinbegović, te Vesna Zmijanac sa kojom je Merlin još prije dvadeset godina snimio mega-hit „Jorgovani“. Bitan segment albuma „Ispočetka“ je i njegova likovna oprema, bazirana na fotografijama Jasmina Fazlagića koje su ukomponirane u umjetničke radove dizajnerskog tandema Ajna i Anur iz agencije Communis.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika