07.06.2008. / 23:00

Autor: Marko Biočina, Katarina Zorić

Prvi dan Europskog prvenstva

Pobjede Češke i Portugala

Prvi pogodak na europskom nogometnom prvenstvu postigao je Vaclav Sverkoš

Iako su Švicarci gotovo tri četvrtine utakmice dominirali nad Česima, utakmica je ipak završena pobjedom Čeha. Samo jedna dobra prilika bila je Česima dovoljna za pogodak i pobjedu. Prvi pogodak na europskom nogometnom prvenstvu postigao je Vaclav Sverkoš.

Švicarci su imali nekoliko izglednijih prilika, a najviše pomutnje obrani Češke zadavao je Bahrami koji je probijao svoju desnu stranu i suigračima osiguravao lopte. Švicarci su jako pritiskali svog suparnika što je rezultiralo s nekoliko neiskorištenih prilika.

Do kraja prvog poluvremena nije bilo ozbiljnijih prilika ni na jednoj strani, ali veliki šok Švicarci su doživjeli jer im se nakon starta ozlijedio najbolji napadač Alexander Frei koji je morao biti zamijenjen. Prema posljednjim informacijama, Frei je zadobio tešku ozljedu ligamenata koljena i više neće zaigrati na ovom Europskom prvenstvu.

I u drugom dijeli utakmice Švicarci su dominirali na domaćem terenu. Međutim, napadi domaćina prekinuti su u u 71. minuti kada je Sverkoš odlično prihvatio jednu loptu, izbjegao zaleđe i zabio gol. Na prvoj utakmici Eura Češka je povela sa 1:0.

Unatoč nevjerici Švicaraca, ipak su se sabrali i ponovno pritisnuli obranu češke reprezentacije. Novu veliku priliku domaćini su dobili u 80. minuti. Barnetta je fantastično pucao, no njegov udarac je uspio izbiti Čech. Lopta se odbila do Volanthena koji s pet metara iskosa gađa gredu. To je bila posljednja prilika Švicaraca koji se nisu predavali do samog kraja.

Iako se ne mogu pohvaliti dobrom igrom, Česi su ipak pobijedili i osvojili tri boda. To je nakon utakmice priznao i Vaclav Sverkoš, strijelac pobjedonosnog zgoditka. "Ovo je fantastičan, fantastičan osjećaj, što da kažem?! Vrlo sam sretan i mislim da i momčad mora biti sretna. Švicarci su bili bolja momčad od nas, a mi smo imali dosta sreće", rekao je Sverkoš nakon utakmice.

S druge strane Švicarski izbornik Jakob Kuhn nakon utakmice je bio jako razočaran: "Mislim da moji igrači mogu stadion napustiti uzdignute glave jer su odigrali dobru utakmicu. Nismo zaslužili poraz. Stvorili smo dovoljno prilika i zaslužili smo barem remi, ako ne i pobjedu. Ipak, uvjeren sam da se momčad neće predati. I Portugal je prije četiri godine počeo s porazom pa su na kraju igrali u finalu".

U drugoj utakmici dana Portugal je pobijedio reprezentaciju Turske rezultatom 2:0 i tako opravdao ulogu favorita. Pogotke su postigli braniči Pepe i Raul Meireles u 62. i 93. minuti utakmice.

Portugalci su dominirali tijekom cijele utakmice, a u 17. minuti postigli su i pogodak koji je opravdano poništen radi zaleđa. Do kraja prvog poluvremena Portugal je zaprijetio još dva puta preko Cristiana Ronalda. U 38. minuti izveo je slobodni udarac s više od 35 metara, a turski vratar Volkan Demirel krajnjim je naporom uspio odbiti loptu u vratnicu. Kraj prvog poluvremena obilježila je potpuna premoć Portugalaca, te su u posljednjih pet minuta izveli čak sedam udaraca iz kuta.

Ništa se nije promijenilo u drugom poluvremenu. Portugal je napoadao, a Turci su se branili i čekali svoju priliku iz kontranapada. U 50. minuti portugalski napadač Nuno Gomes je pogodio vratnicu nakon što je njemački sudac Fandel pustio prednost poslije prekršaja nad Simaom Sabrosom na rubu kaznenog prostora. Portugal je svoju bolju igru materijalizirao u 62. minuti kad je pogodak nakon lijepog prodora i izmijenjenog dodavanja s Nunom Gomesom postigao branič Pepe.

Da Portugal kojim slučajem nije pobijedio, tragičar utaklmice sigurno bi bio Nuno Gomes koji je u 64. minuti po drugi put pogodio okvir turskog gola, ovaj put glavom nakon lijepog centaršuta Deca. Do kraja utakmice Turci su pokušali preokrenuti rezultat, ali se uglavnom radilo o neopasnim napadima na turski gol. U posljednjim trenucima utakmice, nakon lijepe akcije Cristiana Ronalda i Joa Moutinha zgoditak je postigao branič Raul Meireles.

Vezane vijesti

Austrijska policija privela 560 navijača

Uoči završne utakmice Europskog prvenstva između Njemačke i Španjolske, Austrijanci su objavili niz zanimljivih podataka. Primjerice, na dosadašnjih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika