09.06.2008. / 10:48

Autor: Tanja Molvarec

Afganistanski novinar Abdul Samad Rohani

Na sprovodu BBC-jevog dopisnika stotine ljudi

Sinoć je Afganistanska vlada osudila njegovo ubojstvo te istaknula da je bio "mučenik jer je izvršavao sveti posao izvještavanja". Policija ne zna tko je ubio Rohanija ali su naglasili da istražuju slučaj

Afganistanski novinar Abdul Samad Rohani koji je izvještavao za BBC pokopan je dan kasnije nego što je pronađen mrtav u Laskhar Gahu. Televizijska kompanija BBC odala je počast svom novinaru istaknuvši da su njegova "hrabrost i odanost bili ključni dio izvještavanja iz Afganistana tijekom posljednjih nekoliko godina".

Rohanijevo tijelo odvedeno je iz Laskhara u najbliži grad gdje ga je pokopala obitelja. Stotine ljudi bili su nazočni na sprovodu a među njima i guverner provincije u kojoj je ubijen. Sinoć je Afganistanska vlada osudila njegovo ubojstvo te istaknula da je bio "mučenik jer je izvršavao sveti posao izvještavanja". Policija ne zna tko je ubio Rohanija ali su naglasili da istražuju slučaj.

"Njegova je smrt strašan gubitak. Naše misli su s njegovom obitelji. Nastojimo ih poduprijeti u ovakvom teškom trenutku", rekao je BBC-jev glasnogovornik.

Tijekom prošle godine ubijeno je čak pet novinara u Afganistanu. Uz Rohanija, ovaj vikend je obilježila smrt još jednog njegovog kolege Nasteha Dahira koji je također radio za BBC i Associated Press. Ustrijeljen je u južnoj Somaliji u subotu.


Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika