09.06.2008. / 12:32

Autor: Tanja Molvarec

Član srbijanskog pravnog tima Vladimir Đerić

"Veće su šanse da se sud proglasi nenadležnim"

U slučaju hrvatske tužbe protiv Srbije za genocid, Đerić je izjavio da će odluke o eventualnoj protutužbi ako se sud proglasi nadležnim morati donijeti vlada

Član srbijanskog pravnog tima Vladimir Đerić je za beogradski dnevnik Danas izjavio da su šanse da se Međunarodni sud pravde u slučaju tužbe za genocid koju je Hrvatska podnijela protiv Srbije, proglasi nenadležnim veće nego da se prihvate argumenti Hrvatske.

Đerić je dodao da se argumenti koje je iznijela Srbija zasnivaju na dosadašnjim odlukama suda u slučajevima koje se tiču SR Jugoslavije. "Naime, sud je u predmetima po tužbi SRJ protiv NATO zemalja donio odluku da SRJ prije prijema u UN u studenome 2000. nije mogla imati pristup Sudu, pa nije moglo biti nadležnosti. Isto načelo bi trebalo biti primijenjeno i u slučaju po tužbi Hrvatske, koja je također pokrenuta prije prijema SRJ u UN i skoro istovremeno kad i NATO slučajevi", rekao je Đerić.

Ako bi se Međunarodni sud pravde proglasio nadležnim, pravila dopuštaju pravo Srbiji na odgovor na hrvatsku tužbu u kojem ona može iznijeti i protutužbu. Nedavno je takvo razvijanje stanja kao pozitivnim ocijenio i Savo Štrbac.

"Međutim, o tome je veoma rano govoriti, jer se postupak još nalazi u početnoj fazi. U svakom slučaju, sve ključne odluke u vezi s postupcima pred MSP-om, pa i odluku o protutužbi, mora donijeti vlada i, u krajnjem ishodu, to su političke odluke", kazao je Vladimir Đerić.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika