09.06.2008. / 14:49

Autor: Katarina Zorić

REGIONALNI RAZVITAK

Radoš: Treba izbjeći favoriziranje nekih županija

Radoš smatra da je sadašnji način upravljanja razvojem u područjima posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i na otocima "slabašan i promašen" jer, kaže, "sve ostaje na improvizacijama i vezama"

Strategija regionalnog razvoja treba sadržavati stroge i jasne kriterije o dodjeli pomoći i poticaja razvoju hrvatskih područja, smatraju u HNS-u. "Jedino će se tako izbjeći favoriziranje pojedinih županijskih i gradskih vlasti, odnosno stranačko dodjeljivanje programa i pomoći, što je velik problem regionalne politike", ustvrdio je danas potpredsjednik HNS-a Jozo Radoš.

Radoš smatra da je sadašnji način upravljanja razvojem u područjima posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i na otocima "slabašan i promašen" jer, kaže, "sve ostaje na improvizacijama i vezama".

Istaknuvši kako je Ministarstvo za regionalni razvitak nastalo slučajno, odnosno zbog koalicijskog dogovora HDZ-a i HSS-a, Radoš je ipak pozdravio njegovo osnivanje, kao i donošenje Strategije regionalnog razvoja.

Podsjetio je da HNS već dugo upozorava na neravnomjernu razvijenost Hrvatske i činjenicu da neke jedinice lokalne samouprave imaju i do 17 puta veći BDP od drugih. Navodi da se treba ustrajati na novoj podjeli na statističke regije, odnosno izdvajanju Zagreba u zasebnu regiju.

Zagreb sadašnjom podjelom zbog visokog BDP-a koji ulazi u prosjek sprječava ostale jedinice lokalne samouprave u sjeverozapadnoj Hrvatskoj da dobiju stotine milijuna eura iz fondova EU-a, ističu u HNS-u.

U HNS-u smatraju da Zagreb sadašnjom podjelom zbog visokog BDP-a koji ulazi u prosjek, sprječava ostale jedinice lokalne samouprave u sjeverozapadnoj Hrvatskoj da dobiju stotine milijuna eura iz fondova EU-a.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika