Objavljeno u Nacionalu br. 656, 2008-06-09

Autor: Kristina Gaćarić

Galerija

Hrvatski ilustratori među svjetskom likovnom elitom u Zagrebu

Koraljka Jurčec KosKoraljka Jurčec Kos U Klovićevim dvorima 3. lipnja otvoreno je Drugo hrvatsko bijenale ilustracije. Izloženo je više od 800 radova inozemnih i hrvatskih ilustratora. Dubravka Jurčec Kos, viša kustosica u Klovićevim dvorima i autorica izložbe objasnila je: „Prva izložba koja je bila održana 2006. godine bila je posvećena djeci i mladima, odnosno ilustraciji unutar dječje i književnosti za mlade. Ove godine osim dječje, kao posebne teme uveli smo knjižnu, reklamnu i novinsku ilustraciju“.

Uvršteni su radovi ilustratora iz Austrije, Irana, Slovačke, Italije, Ruske Federacije, Izraela, Mađarske, Slovenije, Srbije i Crne Gore, a najzastupljeniji su radovi hrvatskih autora. „Prvi put imamo priliku u Zagrebu vidjeti originalne radove ruskih umjetnika iz bibliofilskih izdanja koja su danas velika rijetkost. Ističu se i radovi mađarskih autora koji se dosta služe novim tehnikama“, istaknula je Koraljka Jurčec Kos i objasnila kakav status ilustracija ima u umjetničkom smislu.

„Ilustracija je jako popularna u svijetu, ali se kao njen glavni nedostatak dugo isticala njena komercijalnost. Smatralo se da ilustracija kao umjetnička vrsta uopće ne postoji, nego da je to rad po narudžbi koji dolazi kao prateći element knjige. Međutim, ilustracija zahtjeva puno rada, a neke vrste književnosti, kao što je dječja, bez nje ne bi bile moguće. Primjerice, Englezi jako njeguju ilustraciju i imaju sjajno opremljene knjige koje su vrlo skupe, a radi čega ih uopće nema na Hrvatskom tržištu“, rekla je Koraljka Jurčec Kos.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika