12.06.2008. / 10:56

Autor: Tanja Molvarec

Kanada

Kanadski premijer se ispričao Indijancima

Od kraja 19. stoljeća pa sve do 70-ih godina više od 150.000 indijanske djece, mestiza i Eskima bilo je otkidano od svojih obitelji i kulture te zatvarano u internate, gdje su trpjeli poniženja i seksualna zlostavljanja.

Nakon što su najavili osnivanje povjerenstva za istinu i pomirbu, kanadski premijer Stephen Harper službeno se ispričao desecima tisuća Indijanaca koji su bili prisiljavani pohađati škole gdje su trpjeli poniženja i zlostavljanja.

"Ustajem ovdje kako bih se ispričao bivšim učenicima indijanskih škola. Postupak prema djeci u tim internatima tužno je poglavlje naše povijesti", rekao je Harper u parlamentu. Priznao je da je ta politika bila pogrešna i da je učinila mnogo zla.

Harper se ispričao čelnicima zajednica autohtonih stanovnika koji su bili odjeveni u tradicionalne nošnje. Među njima je najstarija Marguerite Wabano koja ima 104 godine. Neki od njih su u trenutku kada su bili zlostavljani u tim školama imali samo sedam ili osam godina. Danas su uvjereni su da se ta politika provodila kako bi se Indijance uništilo.

Od kraja 19. stoljeća pa sve do 70-ih godina 20.stoljeća  više od 150.000 indijanske djece, mestiza i Eskima bilo je otkidano od svojih obitelji i kulture te zatvarano u internate, gdje su trpjeli poniženja i seksualna zlostavljanja. Najmanje je 200 bivših učenika pozvano u Ottawu da s čelnicima domorodačkih zajednica svjedoče tom ključnom trenutku za više od milijun kanadskih domorodaca koji su i danas najsiromašnija skupina u toj zemlji i u najlošijem položaju.


Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika